12 bonton pravila za stolom: Šta se jede uz pomoć viljuške, a šta rukama?
Takos
Kada je reč o hrskavom takosu, možete ga jesti uz pomoć ruku. Ali, ispod njega obavezno treba da imate čistu činiju da biste, u slučaju da vam neki od sastojaka ispadne, mogli da ga uzmete viljuškom.
Ako je takos sa mekom tortiljom i sa sosom, onda treba da koristite nož i viljušku.
Pečeni krompiri
Pečeni krompiri se jedu uz pomoć viljuške. Krompire pridržavate prstima jedne ruke, dok ljusku skidate uz pomoć viljuške koja je u drugoj ruci.
Zatim krompir možete izdrobiti rukama i uz pomoć viljuške izmešati komade sa drugim sastojcima.
Grašak
Grašak se jede uz pomoć noža i viljuške. Uz pomoć noža sakupite zrna graška na viljušku i zatim jedite.
Avokado
Avokado, presečen na pola, jede se malom kašičicom, vadeći unutrašnjost voća.
Avokado u salati jede se viljuškom. U gvakamoli, sos od avokada, možete umakati hleb.
Sirevi
Meki sirevi, kao što su kamember ili bri, jedu se zajedno sa korom. Tvrde varijante, kao čedar sir, seku se nožem, dok ga pridržavate viljuškom.
Restorani nude i daščice sa sirevima za desert, i služe se zajedno sa orašastim plodovima, krekerima i suvim voćem. Meke varijante se seku na komade i stavljaju u činiju, pa ih nožem možete namazati na kreker i zatim jesti rukama ili kao sendvič sa nečim, isto tako uz pomoć ruku.
Tvrde varijante se seku na komade i stavljaju se u vašu činiju i najbolje ih je konzumirati uz pomoć viljuške. Ali, ako napravite sendvič sa nekim drugim sastojcima, nije pogrešno ni rukama.
Deserti
Ekleri se jedu uz pomoć noža i viljuške. Treba da pažljivo sečete kako fil ne bi iscurio.
Krofne se jedu tako što odlomite malo parče i rukom unosite u usta.
S. S. | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com