Bonton pravila za stolom koja otkrivaju koliko ste (ne)kulturni
Mazanje namaza/putera direktno iz posude u kojoj stoji
Kulturno je staviti mao putera ili namaza u svoj tanjir, pa da ga zatim odatle uzimate i mažete na manje parče hleba. Tako ćete sprečiti da stolnjak bude prepun mrva i nećete ga isflekati puterom koji biste prinosili od posude do hleba.
Služenje soli bez pitanja
Ako vi stavljate so u vaše jelo, kulturno je da pitate da li treba i nekom drugom. Ako neko drugi stavlja so, a treba i vama, sačekajte da završi i zatim ga kulturno zamolite da vam je doda.
Isto tako, zapamtite da se so po pravilu daje zajedno sa biberom u držaču, i da se ostavlja na stolu pored onoga ko vam je tražio, a ne daje se nekome u ruku.
Gledanje u stranu dok se nazdravlja
Gledanje u stranu za vreme zdravice smatra se nekulturnim. Najbolje je da se gledate u oči sa onim sa kime se „kucate“ čašama, ali da ne budete nepažljivi i da prospete.
Ako je zdravica u vašu čast, treba da sačekate da svi probaju piće iz svoje čaše, pa da tek onda vi probate piće iz svoje.
Sređivanje izgleda
Češljanje, popravljanje šminke ili čišćenje zuba i usta prstima, kao i nekontrolisano češanje, zabranjeni su dok sedite sa ljudima za stolom, bez obzira da li su vam bliski ili ne.
Sve što vam je potrebno ponesite sa sobom u toalet i tamo se sredite.
Pravi poznavalac bontona je uvek smiren
Nešto najgore što možete da radite je da „solite“ pamet svima oko sebe za stolom i da ih učite pravilima bontona. Čak i ako oni koji sede sa vama za stolom mašu priborom, pričaju glasno, sređuju se ili su stavili telefon na sto – uzdržite se i ostanite smireni.
Strpljenje je nešto najvažnije, pa ako je potrebno, meditirajte nekoliko minuta da biste izdržali ludilo oko sebe.
M. M. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com