Vreme je da zasadite božićnu pšenicu: 5 koraka do najlepšeg ukrasa u domu
Mlada i zelena pšenica je nešto čime većina voli da ukrasi prazničnu trpezu, a evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ona ove godine bude bogata, lepa i gusta.
Jedan od najvećih simbola najradosnijeg hrišćanskog praznika jeste božićno žito koje bi trebalo da bude zeleno i bujno kako bi takvi bili i usevi tokom godine.
Da biste bili sigurni da će pšenica nići u pravo vreme i da će biti bogata i gusta, važno je da se pridržavate sledećih saveta:
1. Pripremite sve za sađenje
Pre nego što posejete pšenicu, potrebno je da semenke potopite u mlaku vodu i da ih ostavite da odstoje preko noći. Posle toga ih osušite na papiru i posejte ih.
2. Ne štedite na semenkama
Najbolje je da se pšenica posadi u činiji ili u manjoj saksiji. Nemojte štedeti na semenkama i prekrijte celo dno posude tako da ne ostane nimalo praznog mesta – čak bi bilo poželjno da se na nekim mestima semenke preklapaju.
Zatim ih prekrijte sa još jednim slojem zemlje. Umesto zemlje možete da upotrebite i sloj vate natopljene vodom i da po njoj naređate pšenična zrna. Vata je praktična jer upija višak tečnosti.
3. Pšenicu držite na svetlom mestu
Nemojte držati pšenicu na mestima gde se previše greje jer može da se isuši. Najbolje je da je stavite pored prozora, na toplo i sveto mesto.
4. Zaštitite seme folijom
Prvih nekoliko dana, pre nego što pšenica počne da niče, prekrijte je aluminijumskom folijom koja čuva vlagu. Čim počne da ispušta zelene izdanke, sklonite foliju i umereno zalivajte pšenicu svakoga dana.
Za zalivanje pšenice koja je posejana u činiju potrebna vam je približno jedna kašika vode.
5. Odsecite vrhove i ukrasite pšenicu
Kada pšenica poraste, odsecite vrhove tako da sve bude iste visine. Isto tako, običaj je da zavežete ukrasne trobojne trake oko pšenice. Pazite da traku ne zavežete previše čvrsto, već samo toliko da ostane na mestu.
M. P. | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com