Pоgledaj dobro svoju ženu i nemoj se začuditi ako jednog dana ode

Kada si zadnji put pogledao svoju ženu? Ne, ne govorimo o jutarnjem „merkanju“ dok se ona sprema za posao, a ti je gledaš i odmeravaš joj kukove i način na koji joj stoji suknja.

pogledaj-dobro-svoju-zenu-i-nemoj-se-zacuditi-ako-jednog-dana-ode.jpg

Govorimo o njenim podočnjacima i umoru koji se nakupio u svakoj bori na licu. Njenim polu-uspešnim pokušajima da sakrije umor i razočarenje slojem šminke. Nejnom odsutnom, ćutljivom licu za vreme ručka. Leđima koja ti okreće kada legnete da spavate.

Da li se pitaš zašto je to tako? Šta se desilo sa njom?

Kao svaki tipičan balkanski alfa-mužjak već si počeo da sumnjaš u glavnog osumnjičenog, njenu menopauzu. „Da nisi počela da presušuješ?“, pitaš je bezosećajno. Nemilosrdan si prema njoj.

Ono što tebi zvučismešno, najčešće je tragično. Ili nisi svestan da je omalovažavaš ili, što je još gore – svestan si i uživaš u ulozi gospodara i roba.

A tvoja robinja je tu za svaku tvoju potrebu, tu je da vaspitava decu, da ode u kupovinu i napuni frižider, da spremi 10 ručka za celu nedelju, da čisti, da glanca i sredi celu kuću, do malaksalosti.

Da opere svima odeću, da pegla, da vas spremi kad treba negde da idete. Da pamti rođendane i godišnjice svih iz obe familije, da kupuje i pakuje poklone, da svima bude na usluzi, da vas podseti da ne zaboravite nešto.

Iz ničega da napravi nešto, od jednog dinara-dva, od mrvica-pogaču, e to je umešnost srpske žene.

I sve to da uradi vešto, sa širokim osmehom, sa strpljenjem i vedrinom, da ne pomislite da je otišla s pameti i da nešto nije u redu sa njom.

A vi je častite sa bujicom nedoličnih reči i neumesnih šala koje još više drobe njeno srce. Umesto da je počastite tako što ćete joj smanjiti obaveze, odvesti na večeru, pokloniti omiljeno cveće.

I za to postoje dani, 8. mart i rođendan. Malo li je?

Premalo je. Nedovoljno za njenu žrtvu i zalog, nedovoljni za njenu prerano potrošenu mladost i snagu.

Uostalo, kome su bitni pokloni? Žena vam ne traži poklone, nije željna materijalnih stvari. To barem važi za one dobre žene.

Ona je željna vašeg razumevanja. Vaše pažnje. Iskrenog razgovora. Željna je saosećanja, čezne za vašom podrškom, da joj kažete da ste tu, pored nje i da će sve biti u redu.

Potrebno je da joj stavite do znanja da ne vodi bitke sama. S vremena na vreme voli da čuje da je cenjena, da se njen trud poštuje.

Da nije običan otirač za brisanje nogu ispred vrata. Da nije samo usputna stanica između ustajanja iz kreveta, ispijanja kafe s nogu i izlaska iz kuće.

Da nije zaslužila samo jedno kurtoazno „Kako ti je bilo danas?“, već da oseti iskrenu želju da saslušate kako je provela dan.

Ona je tu, stoji pored vas, spremna da vam pruži mnogo toga, ako joj zauzvrat pokažete iskrenu pažnju.

Kada ste poslednji put dobro pogledali vašu ženu? Uradite to još danas.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com

Možda vas zanima:

Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Теst karaktera kroz svakodnevnu naviku: Kako izgleda vaša pasta za zube? Psiholozi kažu da čak 40% naših postupaka nisu svesne odluke, već jednostavno na...
Теksas jakna je obavezan komad za ovu sezonu: 30 ideja kako da je nosite Iako dugo vremena nije bila u modi, pre nekoliko sezona teksas jakna je ponovo s...
Тајne kozmetičara slavnih dama: Kako da izgledate mladoliko u svako doba? Žene vole da izgledaju savršeno u svako doba, a to je moguće ukoliko se pravilno...
Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Таbela: Koliko vode dnevno treba da pijete prema težini? Iako većina ljudi tvrdi da svaki čovek treba da unese makar 2 litra vode dnevno,...