Bićemo džentlmeni kada vi počnete da se ponašate kao dame

Ekstremno kašnjenje nikada nije bilo, niti će ikada biti u modi. Kasnite više od pola sata, a ni izvinjenje ne ponudite.

bicemo-dzentlmeni-kada-vi-pocnete-da-se-ponasate-kao-dame.jpg

Umesto toga počinjete da burno objašnjavate kako ste „nadrkane“, kako vam je šef najveći kreten na svetu, a kolega „seljak“ koji stalno „bulji“ u vaš dekolte. Odličan način da se započne jedan sastanak.

Nema tu mesta za slušanje sagovornika. Ja, ja i samo ja. Ne možemo da dođemo do reči. U redu, mi muškarci i nismo poznati kao neki brbljivci, ali pored vas smo kao nemi. Posle ispada da smo namćori.

Da li iz kaprica ili iz inata, ali vi uvek uspevate da naručite najskuplje piće sa menija. Piće koje ni u snu ne biste naručile kada izlazite sa drugaricama.

Jednom me uhvatio neki glupavi inat, pa sam rešio da platim samo polovinu računa. Šta mislite, koliko sam puta posle toga video tu devojku? Nula puta.

Još živiš sa svojima? Da, kratko odgovaram.

Gledam blago razočarenje u tvojim očima. A ti? -pitam.

Da, i ja sam još uvek sa mojima. Ali za žensko je to drugačije.

Kako je drugačije? Zaista ovo ne razumem. Pre toga sam čuo ceo jedan monolog o jednakosti i ravnopravnosti, ali odjednom je meni kao muškarcu najveći neuspeh to što sam još uvek sa mojima. A za tebe nije ništa tragično, „to je drugačije“. Važno je da smo jednaki.

Ponovo počinješ da se žališ kako te život sa ukućanima izluđuje. Trudim se da ostanem zainteresovan dok objašnjavaš kako te svako jutro bude mirisi čorbe i prženog luka. Ne treba ti alarm, tvoja majka kao navijena sprema zaprške od ranog jutra, pre nego što ode na posao.

Alergična sam na crni luk. I na beli luk. I na čorbu. I na pasulj... tu ti nabrojiš verovatno svih 518 jela koji ti padnu napamet.

Slušam i trudim se da ne zaspim od dosade. Nije mi jasno odakle ta potreba za lažnim predstavljanjem i glumom da jesi nešto što nisi. Siguran sam da si barem jednom „spucala“ 10 s lukom posle izlaska u grad. Ali ćutim, kulturno. Zatim dodajem da luk odlično ide uz ćevape.

Bljak, dodaješ sa izrazom čistog gađenja. Evo nas u Parizu i svako jutro jedemo kroasane sa finim kremom umesto prženih jaja.

Ništa ne znam da skuvam, pobedonosno izjavljuješ sa nekim osećajem posebnog ponosa. Pre neki dan mi je uspelo da mi zagore makaroni. Opasno je po život kada kuvam. Da budem iskrena, ni krevet ne raspremam ujutru. Što da ga raspremam kada ću uveče opet da legnem u njega i da ga rasturim?

Pa, bonus poeni barem za iskrenost.

Ne razumem kako smo došli u situaciju da se ismevaju osnovne kućne i higijenske navike. Da, muškarac sam i sređujem po kući. Da, i ja pravim ajvar sa mojima. Ne, nije me sramota. Ne glumim nešto što nisam, a možda je to i najveća mana danas – da si iskren i pošten, umesto da se praviš da si nešto što nikad nisi bio, nisi sada, niti ćeš biti.

Odjednom počinješ igru „Koga poznaješ u gradu“. Sa kime si jela, sa kime si pila, koliko je taj „jaka“ faca. Mene to stvarno ne zanima. Niti me na bilo koji način impresionira.

Zamara me samo što te slušam, a slepoočnice počinju da mi pulsiraju. Ovom sastanku je došao kraj, više ne mogu ni da te gledam. Nije da nisi fizički lepa. Ali si umno i duhovno poprilično ružna.

Stiže račun i ja plaćam ceo. To je valjda – džentlmenski. Bilo bi pristojno i vaspitano barem da posegneš za novčanikom, ali ti se ogledaš bez imalo griže savesti i stavljaš novi sloj sjaja na usne.

Ne čini te damom taj svetlucavi sjaj, ni skupi manikir, ni visoke štikle. Nisi dama kada nemaš elementarno kućno vaspitanje, ne umeš da slušaš sagovornika i pričaš kao navijena isključivo o sebi.

Nisi kul kada konstantno upotrebljavaš prostačke, uličarske izraze, niti kada glumiš da ne znaš da ispržiš jedno jaje. Ili da si alergična na usisivač.

Ne možeš da budeš dama kada s visine gledaš ljude i obraćaš im se na isti način, a ne znaš ni da pravilno prekrstiš noge. Činjenica da ne raspremaš krevet i da drugi čiste za tobom ne čini te damom, čini te nesposobnom.

Naravno da mi odmeravaš auto i naravno da ti ne nudim prevoz kući.

Postaćemo džentlmeni kada vi počnete da se ponašate kao dame. Ili barem kao pristojna i normalna ljudska bića.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Ne, svekrvo, nikada te neću zvati „mama“ Jedna od smešnijih stvari o kojima i dalje raspravljamo u Srbiji, uprkos datumu ...
Kada su deca bolesna, bolovanje „treba“ da uzme mama, a ne tata – zar ne? Stojim iza tvrdnje da i tata može da menja pelene, da i tata može da da detetu d...