Kada je žena bolesna pravi pitu, kada je muškarac bolestan zove popa i grobara

Čast izuzecima, ali postoji zanimljiv fenomen koji dovodi u pitanje svu fizičku snagu kojom se muškarci trude da potvrde svoju dominaciju.

kada-je-zena-bolesna-pravi-pitu-kada-je-muskarac-bolestan-zove-popa-i-grobara.jpg

Naime, snaga se najviše vidi kada se neko razboli. Ta situacija je prilično tragikomična, posebno na našim prostorima.

Žena je prehlađena, čelo joj gori od temperature, nos ne prestaje da curi. Naravno da ona nikome neće reći da je bolesna. I sama ignoriše svoje stanje.

Ona će se truditi da sakrije svoju situaciju od ukućana, držaće se po strani da ih ne bi zarazila. Kuvaće supe i čajeve, naoružaće se sirupima i lekovima, a možda će i potajno otići da primi neku injekciju ili infuziju, ako je zaista ozbiljno.

Poenta je da ni sa kim neće podeliti nešto što je obična prehlada koja prolazi za nedelju dana uz lekove ili za sedam dana bez antibiotika. Velika stvar, nema šta.

Proći će to brzo, tešiće se ona dok kuva ručkove i mesi pite za celu porodicu, zato što je dobro da se preznojiš kada imaš visoku temperaturu.

Iskustvo muškarca je sasvim drugačije. Za njega je prehlada tragedija, kao da je počeo Treći svetski rat. On leži u krevetu pokriven do brade kao neki bolni Dojčin, čekajući kraj sveta.

Meri temperaturu na svakih 15 minuta. Kuvaju se čajevi, peče se šerbet. Čita dijagnoze na Internetu, oko sebe stavlja sve moguće lekove. Sposoban je samo da ode do toaleta, eto toliko mu je loše, a mi to ne shvatamo.

Zatim nastupa taj period samosažaljevanja, zbog čega ne znate da li da ga zagrlite ili da ga izgrdite kao malo dete. Njemu se više ne živi, iscrpljuje ga ova pusta prehlada za koju svi moraju da znaju, kako ukućani, tako i prijatelji i rodbina.

Još se javljaju i oni zabrinuti da pitaju kako je sa zdravljem, a vi ne znate šta ćete sa sobom. On je već spreman da pozove popa i grobara, ozbiljno je, može i da umre.

Svi imaju prehladu, ali niko ovakvu kakva je njegova koja ga je pokosila. I vi ste imali temperaturu, ali ne kao njegovu, niti je vaša groznica bila slična njegovom preznojavanju.

Priznajte, ovo je bitka koju žene gube. Ne znate kako je to biti prehlađen i bolestan i tačka.

Muškarci su najbolji glumci u ovoj igri koja prelazi sve mere, praveći je triput ozbiljnijom nego što to ona jeste zaista.

Prehlada konačno prolazi, muškarac je zdrav i na nogama, uglavnom zahvaljujući ženinoj nezi i strpljenju. On je kao vojnik koji se vratio iz rata. Ima ožiljke, povrede i strašne priče koje želi da podeli sa svojim prijateljima i kako je herojski izdržao temperaturu visoku kao u istoimenoj Cecinoj pesmi.

Naš neprežaljeni Toše Proeski imao je sjajnu pesmu o balkanskim ženama. Ona je borac, ona je neuništiva. Ona je tvrdi orah, ona iz ničega pravi sve, od jednoga dve.

Ona se iz sve snage trudi da zadrži suze, a kada plače, to radi krišom. Ona ima srce kao 10 muških, hrabrost kao cela vojska.

I potrebno je mnogo više od obične prehlade da bi njena samouverenost i njena snaga bile pokošene.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Ne, svekrvo, nikada te neću zvati „mama“ Jedna od smešnijih stvari o kojima i dalje raspravljamo u Srbiji, uprkos datumu ...
Koji muškarac sa samopoštovanjem čezne za plastičnom, filtriranom Instagram lutkom? Kada smo bili u srednjoj školi, u našem društvu je bio drugar koji je stalno žel...
Kada su deca bolesna, bolovanje „treba“ da uzme mama, a ne tata – zar ne? Stojim iza tvrdnje da i tata može da menja pelene, da i tata može da da detetu d...