10 životnih lekcija koje sam naučila od moga oca

Svakodnevno slušamo savete naših roditelja i neke od njih uspemo da zapamtimo, nekima se suprotstavljamo ili se zbog njih ljutimo, a neke shvatamo mnogo kasnije. Ipak, oni su ti koji nam misle najbolje i govore nam najbolje od onoga što su kroz iskustvo naučili.

10-zivotnih-lekcija-koje-sam-naucila-od-moga-oca.jpg

Ali, to je samo način na koji oni gledaju stvari, možda i ne treba uvek da ih poslušamo, ali dobro je da zapamtimo životne lekcije koje mogu mnogo da nam pomognu u nekom trenutku ili situaciji kada tragamo za rešenjem.

Ovo su saveti jednog oca svojoj ćerki, koje je ona zapamtila i sačuvala da joj posluže u određenom momentu. Ipak, ovo mogu biti lekcije koje bi svaki otac želeo da kaže svojoj deci, jer su tačne, bezvremene i vredne da se poslušaju.

1. Voli ono što radiš i radi ono što voliš

- Ne zaboravi da većina roditelja radi i dodatni posao koji mrzi, pa ipak nađu vreme za svoju decu. Ne traži opravdanja da ne radiš i ne propuštaj ni jednu šansu da radiš ono što voliš, pa čak i ako je sve protiv tebe

2. Možda se nećeš uvek slagati sa svima, ali poštuj svakoga

- Odbrani svoje stavove, ali se nikada ne spuštaj na taj nivo da ulaziš u konflikt i dokazuješ nešto. Drži do svoga, ali poštuj tuđe.

3. Ne govori „Zbogom“, već „Doviđenja“

- „Zbogom“ se govori onima sa kojima se nećeš dugo videti, ali ne i onima sa kojima se svakodnevno viđaš. Mnogo bolje ćeš se osećati ako se ne opraštaš sa onima koje voliš, ali uz „Doviđenja“ se već naslućuje sledeći susret.

4. Zaboravi na sve što drugi pričaju. Ako svakoga dana možeš da se pogledaš u ogledalo i da budeš ponosna na sebe, to je ono najvažnije.

- Nikada se ne odriči ljudi i poslova koje voliš, iako se drugima ne dopadaju. Ako te nešto čini srećnom tada uopšte nije važno šta o tome misle drugi, šta ti govore i koliko se trude da promeniš mišljenje. Važno je da budeš srećna.

5. Kaži ono što osećaš, u onom trenutku kada to osećaš

- Ništa ne boli više od pitanja „Šta ako...?“. Čak i za manje važne, svakodnevne postupke možemo da se pitamo šta bi bilo kada bismo postupile drugačije. Zato, najbolje je da kažemo ili uradimo baš ono što osećamo u trenutku kada se to i dešava. Ne plaši se. Onaj trenutak kada dozvoliš da tvoji strahovi progutaju tvoje snove, trenutak je kada prestaješ da rasteš i kada prestaješ da se pretvaraš u najsrećniju verziju sebe.

6. Budi zahvalna za ono što imaš

- Uvek će biti neko ko će imati nešto bolje, novije, lepše, skuplje od tebe. Ali, nikada ne zaboravi da budeš zahvalna za ono što imaš, makar to bile i svakodnevne obične stvari koje radiš, nešto što će te nasmejati, jutarnja kafa, sveže voće, mala rođendanska proslava, jelka sa lampionima. Ne zaboravi da neko nema ni to i da si ti za njega istinski srećnik.

7. Poštuj svakoga

- Bez obzira na pol, rasu, boju, nacionalnost ili društveni status, svako zaslužuje ljudsko poštovanje, lepu reč, pohvalu i nagradu za obavljen posao.

8. Svaku grešku pretvori u lekciju

-- Svi prave greške, čak i oni najpametniji. Ali, nikada ne zaboravi da izvučeš lekciju i pouku iz svake greške. Možda će ti mnogi savetovati da nešto ne uradiš, ali život je tvoj i dozvoljeno ti je da pogrešiš, ali i da naučiš savet koji ćeš kasnije da primeniš.

9. Nikada ne zaboravi odakle dolaziš

- Bez obzira koliko ti se život promenio, nikada ne zaboravi odakle si krenula i ko te odgajio da postaneš to što jesi. Ne zaboravi ljude koji su te uvek voleli i koji su ti pomagali, niti kuću u kojoj si odrasla, niti mesto u kojem si živeo. To su osnove od kojih si počela i postala to što jesi danas.

10. Budi sa nekim ko te poštuje kao što te poštujem ja

- Skupi pokloni i luksuzne večere su lepi, ali ne vrede ništa ako te neko ne poznaje dovoljno dobro da bi znao kada ti trebaju zagrljaj, lepa reč ili omiljena čokolada. Budi sa nekim ko zna da te poštuje i ko ti govori „Volim te“ i bez otvaranja usta.

V. M. | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Moćan viralni status: „Neko je i dalje singl, dok neko iz njegove generacije već ima unuke - ne kasn... „Obama se penzionisao sa 55 godina, a Tramp je počeo sa 70 godina. Svako na ovom...