Tri kratke, inspirativne priče koje će vas naučiti da u životu budete istrajni, iskreni i da kontrolišete bes

Kratke inspirativne priče omiljeno su štivo za čitanje mnogim ljudima jer su zanimljive, lake za razumevanje i uvek na kraju nose određenu pouku.

tri-kratke-inspirativne-price-koje-ce-vas-nauciti-da-u-zivotu-budete-istrajni-iskreni-i-da-kontrolisete-bes.jpg

Bez obzira da li je reč o istinitim ili izmišljenim pričama, činjenica je da nas one inspirišu i teraju na razmišljanje, praveći razliku u našim životima.

Pročitajte sledeće tri priče o istrajnosti, iskrenosti i kontroli besa u životu.

Priča o istrajnosti i uticaju na ljude oko nas

Grupa žaba prolazila je kroz šumu kada su dve od njih upale u duboku jamu. Ostale žabe stale su na vrh i kada su videle koliko je rupa duboka, rekle su ovim dvema žabama da za njih nema nade.

Ipak, dve žabe su rešile da ignorišu grupu i počele su da skaču kako bi izašle iz jame. I pored svog njihovog truda, ostale žabe su im vikale da treba da odustanu i da nikada neće izaći sa dna.

Posle nekog vremena, jedna od njih, slušajući komentare drugih žaba koje su ih gledale odozgo, odustala je i umrla. Druga žaba je nastavila da skače najjače što je mogla. Ostale žabe iz grupe su joj vikale da se džabe ne muči, da skrati sebi muke i da jednostavno umre kao prva žaba.

Posle mnogo truda, uporna žaba je konačno skočila dovoljno visoko i izašla iz duboke rupe. Kada je uspela, druge žabe su je pitale: Zar nas nisi čula šta smo ti govorile?

Ono što one nisu znale jeste da je žaba bila gluva. Ona je sve to vreme mislila da je žabe u grupi ohrabruju da ne prestane da se trudi da izađe sa dna.

Pouka: reči drugih ljudi mogu da imaju ogroman uticaj na naše živote. Razmislite pre nego što nešto kažete. To ponekad može da predstavlja razliku između života i smrti.

Priča o iskrenosti i „milo za drago“

Jedan farmer je jednom pekaru svakoga dana prodavao kilogram svežeg putera. Jednoga dana pekar je rešio da izmeri puter i da vidi da li ima tačno 1kg. Ali, puter je bio lakši od 1 kilograma. Pekar je pobesneo i tužio farmera sudu.

Kada je sudija pitao pekara kako meri puter, on je odgovorio da je prost čovek i da nema specijalnu vagu za merenje. Pa kako onda meriš, pitao je on, na šta je farmer odgovorio:

Časni sudijo, svako jutro pekar mi je donosio hleb za koji je tvrdio da je težak 1 kilogram. Stavljao sam ga na jednu stranu vage, a na drugu stranu sam dodavao onoliko putera koliko je bio težak hleb. Ako je neko kriv za laganje, onda to svakako nisam ja.

Pouka: u životu ćeš dobiti onoliko koliko daješ. Šta seješ, to i žanješ. Ne radi drugima ono što ne želiš da urade tebi.

Priča o kontroli besa i rečima izrečenim u afektu

Jednom davno živeo je momak sa veoma lošim temperamentom. Stalno je bio ljut i pun gneva. Jednoga dana otac mu je dao vreću punu eksera i čekić i naredio mu da kad god oseti gnev ili bes, zakuca jedan ekser u ogradu.

Prvoga dana momak je zakucao 37 eksera. U sledećih nekoliko nedelja ljutnja momka se smanjila, pa se  zajedno sa njom smanjio i broj zakucanih eksera u ogradi.

Momak je otkrio da je lakše da kontroliše ljutnju i bes nego da svakodnevno zakucava eksere u ogradu.

Konačno, došao je i dan kada momak nije zakucao nijedan ekser i to je rekao svom ocu. Onda mu je otac predložio da jedan po jedan, vadi eksere iz ograde.

Prošlo je mnogo dana tokom kojih je momak vadio eksere iz ograde. Konačno, kada ih je sve izvadio, otac je rekao: odlično si ovo uradio, ali pogledaj rupe u ogradi. Ona više nikada neće biti ista. Kada kažeš ili uradiš nešto dok si ljut, rana ostaje za ceo život. Možeš da zabodeš nož u čoveka i da ga odmah izvučeš. Nije važno koliko ćeš se puta izviniti, rana će ostati zauvek.

Pouka: kontroliši svoj gnev i ne dozvoli da u afektu govoriš ljudima stvari zbog kojih ćeš se kasnije kajati. Za neke stvari u životu nije važno koliko puta ćeš se izviniti ako je šteta prevelika.

M. S. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com