„Ne znam da ispržim jaje, ne znam da promenim sijalicu“ – zašto se ponosite jer ne umete da uradite najprostije stvari?

Sve češće čujem ovakve izjave od veoma mladih ljudi. Počelo je da liči na neko pomodarstvo – hajde da ocenimo nivo frajerluka od 1 do „ne znam kako da namestim krevet“. 

ne-znam-da-isprzim-jaje-ne-znam-da-promenim-sijalicu-zasto-se-ponosite-jer-ne-umete-da-uradite-najprostije-stvari.jpg

Evo, zaista ne znam, zbunjuje me što ima i jastuk i čaršav i pokrivač.

Samo, ko će da vam kaže da je pomodarstvo loše i smešno? Posebno ako ste već u 20-im godinama. Čak nemate ni alibi ljutitog tinejdžera sa loše izbalansiranim hormonima.

Vi ste jednostavno osoba koja mnogo loše glumi ili nešto još tragičnije – parazit koji će umreti od gladi ako mama i tata nisu kod kuće da mu namažu paštetu na hleb.

Ako imaš više od 20 godina i još uvek: svojim trudom do sada nisi zaradio ni 500 dinara, čekaš pare za kafu od mame i tate, čekaš da ti mama i tata skuvaju kafu dok ti ne možeš da se osvestiš do 2 popodne, čestitke za tebe, ali i za tvoje roditelje koji su uspeli da podignu takvo dete.

Ako ti uspeva da se izgubiš u Beogradu i sa 25 godina plačeš kao malo dete da bi autom došli od kuće da te pokupe, ako se mrštiš zašto je mamica spremila grašak, a ne tvoje omiljene makarone, ako se jako ponosiš što ne znaš da ispržiš ni jedno jaje, ni da promeniš sijalicu, ni da pritisneš 3 dugmeta i da uključiš mašinu da opereš svoj veš, sve čestitke sveta nisu dovoljne da pozdrave tvoju ličnu nesposobnost.

I da, sutra ćeš možda imati muža, ženu, decu, dom i porodicu za koje ćeš trebati da se brineš, ili će doći vreme (iako je odavno došlo) kada ćeš morati da se brineš sam o sebi, a ti ne možeš da počneš da funkcionišeš bez 20 poziva dnevno mami i tati.

Računi? A šta su to računi? Ja ne znam kako izgleda račun. Ne, ne zanima me. A gde se plaća? Aaaa, može i u pošti i u banci, može i preko interneta?! Ne znam ja to, deluje mi veoma komplikovano.

Zaista, dušo, nisu komplikovani Fejsbuk, Instagram, Tviter, JuTjub, Tik-Tok i još 16 društvenih mreža, ali plaćanje računa preko interneta je posebno komplikovano i iskustvo puno izazova.

Prestanite da glumite parazite i prestanite da funkcionišete tako. Bedni ste i jadni sa tim ponašanjem koje ne priliči ni petogodišnjoj deci. Počnite da snosite odgovornost za svoje postupke.

A vi dragi roditelji, jasno je, očigledno ste imali težak život i zarekli ste se da „moje dete neće da pati i strada kao što sam se ja mučio u životu“. Samo ste otišli u sasvim drugu krajnost štiteći ih od svake odgovornosti i svih neprijatnosti i surovosti na svetu i u životu.

Pa, zapitajte se šta je gore – dete koje bi možda trebalo da oseti malo muke i da napravi nešto svojim trudom, da ume da se snađe u svakoj situaciji ili nesposobni 27-godišnji plačljivko koji ne zna da popuni najobičniju uplatnicu na šalteru?

©CRNOBELO.rs Zabranjeno preuzimanje i kopiranje. Krađa autorskih tekstova kažnjiva je zakonom.

Autor: M. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com