Kupi cipele, ispij treću čašu vina, pojedi čokoladu - nemaš rezervni život

Gledam te tako malu u ovo lenjo majsko popodne kako si se stisla uz svog malog brata. Grlite se, smeškate se dok mu pokazuješ nešto na tabletu. Ništa ti ne odvlači pažnju od igre sa bratom.

kupit-cipele-ispij-trecu-casu-vina-pojedi-cokoladu-nemas-rezervni-zivot.jpg

Moje srce se topi od sreće dok vas gledam zagrljene. Ti sada ne misliš ni o čemu sem o igri. Ne misliš na momke, ne misliš o debljini svojih nogu, ni da li si rekla nešto pogrešno.

Želim da zaustavim vreme, da ovi trenuci traju dugo. Želim da zaustavim vreme, da ostanete dve moje male nevine, nežne, raščupane igračke barem još nekoliko godina.

Ali, to se neće desiti. Nećeš večno imati 10 godina. Uskoro će početi neizbežna drama – simpatije, momci, poređenja sa drugim devojkama, trenutak kad govoriš da te blamiram pred drugaricama, pritisak u školi. Sve ono što pubertet nosi sa sobom.

Želim da ti kažem tako puno stvari. Želim da te pripremim za potrese koji dolaze najbolje što mogu, iako sam svesna da neću uvek moći da te zaštitim. Izvesno je da ćeš doći kući neraspoložena i tužna, besna i ljuta. Neki momak će rasplakati te tvoje krupne oči, a neki će ti slomiti srce, pa ćeš shvatiti da nema leka za ljubavnu bol.

Ima toliko toga što želim da ti kažem i da podelim sa tobom kada dođe vreme za to. Ono što želim da znaš je da je u redu da otkačiš nekoga.

Kaži to svojim očima. Kaži to svojim postupcima. Kaži to u sebi ili kaži glasno. Kaži da si se udaljila od nekoga. Kaži to onako kako želiš – ali budi sigurna da si rekla.

Kada ljudima treba jasno da staviš do znanja da su preterali? Kada te ne poštuju. Kada te osuđuju bez potrebe. Kada te ne tretiraju onako kako zaslužuješ. Kada neko stavi svoje ruke oko tebe, a ti se osećaš neprijatno. KAŽI DA TI SMETA. GLASNO.

Kada te neko voli, ne znači i da te ceni. Ne idi u krevet sa momkom za kojeg znaš da ti ujutru neće skuvati kafu ili spremiti doručak. Ne spavaj pored nekog ko želi da što pre nestane sledećeg jutra. Osim ako ti je takav odnos u redu, ali uvek budi sigurna i načisto sa sobom.

Kupi cipele, popij kafu, treću čašu vina, pojedi i drugu polovinu čokolade. Idi na masažu, lepo postavi sto, upali sveće čak i ako si sama kući. Nema potrebe da se lišavaš zadovoljstva ili da dobre stvari čuvaš za nekog drugog.

Brini o svom zdravlju i trudi se da ne ideš iz krajnosti u krajnost. Premalo jela ili previše jela, previše vežbanja ili nemrdanje zadnjicom.

Jedi pravu hranu koja te tera da se osećaš živom i koja ti daje energiju za sve lepe stvari koje želiš da radiš. Krofne nisu ta vrsta hrane. Ali, nema ništa strašno u tome da nekad pojedeš jednu. To neće napraviti nikakvu razliku u tvojoj težini.

Naprotiv, veličina tvojih kukova ili bilo kojeg drugog dela tela uopšte nije važna. Ono što je važno je kako se osećamo i kako utičemo na osećanja drugih ljudi. Zapamti to, mila.

Ne radi ništa na silu. Nema lepote u nasilju. Ta haljina neće da ti stoji dobro, ma koliko da ti se dopada, taj momak te neće usrećiti, ma koliko da si slepo zaljubljena u tom trenutku. Nisi za odbojku. Pomiri se s tim, pusti to.

Kada ti se plače – plači. Kada ti se viče – urlaj. Kada ti dođe da se smeješ – zarazi sve svojim zvonkim smehom. Ne budi konzerva – nemaš rezervni život.

Odlučuj punim srcem. Bilo da se radi o izboru fakulteta koji ćeš da studiraš, poslu koji ćeš da radiš, muškarcu za kojeg planiraš da se udaš, kući koju želiš da kupiš. Ako postoji i najmanja sumnja, čak i najmanja stvar koja baca senku na tvoju odluku, ne radi to.

Ti si divna, draga moja. Da, stvarno jesi. Oduvek si bila. Ja sam ti majka i normalno je da verujem u to, ali želim da i ti istinski veruješ u sebe.

Ne poredi se sa drugima. Ovo je zaista veoma teško. Problem je u tome što kada se poredimo sa drugima, obično poredimo naše najlošije trenutke, naše slabosti sa njihovom snagom.

Samo zato što imaš drugačiju snagu od ostalih, to te ne čini slabijom.

Budi nežna i dobra prema sebi. Mnogo je lako da poveruješ u loše stvari koje ti pričaju iza leđa. Mnogo je teže verovati u lepe reči i često nećeš umeti da se snađeš kada ti neko uputi kompliment. Ne budi takav čovek.

Zahvali se bez straha, bez crvenila na obrazima, bez ciničnog osmeha. Zahvali se, ali se ne leti u oblacima. Ostani skromna i sa obe noge na zemlji.

Nemoj prekorevati sebe zbog svake greške. To je najbolji način da naučiš nešto novo. Ti si moj mali super heroj i zvuči neverovatno, ali ja već sada znam u kakvu ćeš ličnost izrasti.

U onakvu kakvom ću se ponositi. Moja malena zbog koje mi zadrhti srce i oči zasuze. Šta god da radiš, radi to s ljubavlju, uživaj i budi srećna. Jer kada si ti srećna, tačno znam zašto živim.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Za žene koje se bore sa rakom – jake ste, božanstvene, od vas treba da se uči kako se voli život Živite potpuno običan, normalan život. Posao, kuća, porodica, muž, deca, dom. Ru...
Tata, hvala ti što si me naučio da u životu nisu najvažnije materijalne stvari Tata, hvala ti što si me naučio: Da u životu nisu najvažnije materijalne stva...