Najvredniji savet od moje majke: Čuvaj svoje prijateljice. Ženama su uvek potrebne druge žene

Jedna mlada žena koja se tek udala, došla je u posetu svojoj majci. Sedela je na fotelji dok je pila hladan čaj i započela je razgovor o životu, braku, odgovornostima i obavezama zrelih ljudi.

najvredniji-savet-od-moje-majke-cuvaj-svoje-prijateljice-zenama-su-uvek-potrebne-druge-zene.jpg

Majka zamišljeno promeša kockice leda u svojoj čaši, pa odluči da pogleda svoju ćerku i reče:

„Nemoj nikada da zaboraviš svoje prijateljice. Biće ti sve važnije što si starija. Koliko god da voliš svog muža, svoju decu, one će ti ipak biti potrebne. Seti se da izlaziš i provodiš vreme sa njima. I zapamti da tvoje prijateljice nisu samo prijateljice, one su i tvoje sestre, tvoje ćerke i tvoje najrođenije. Biće ti potrebne druge žene. Ženama su uvek potrebne druge žene.

„Kakav savet... Zar sada kada sam se udala i zakoračila u svet zaljubljenih parova, ti mi ovo govoriš? Ja sam odrasla žena. Nisam tinejdžerka kojoj su potrebne prijateljice. Moj muž i moja porodica su jedina stvar koja mi je potrebna da bi život imao smisao.“

Ali ipak, nekim čudom, ja sam poslušala svoju majku i potrudila sam se da održim kontakt sa nekoliko prijateljica.

Kako su godine prolazile, polako sam shvatala poentu njenog saveta.

Sa svojih 40 sam naučila:

Vreme prolazi. Život se dešava. Distanca razdvaja. Deca rastu. Ljubav bledi. Srca se slamaju. Poslovi dolaze i prolaze. Karijere se završavaju. Roditelji umiru. Kolege zaboravljaju usluge. Muškarci imaju svoj svet.

Ali, prijateljice ostaju, bez obzira na vreme i kilometre.

Dok misliš da životnim putem moraš ići sama, tvoje prijateljice će biti tu, pored puta, navijajući, moleći se za tebe, bodreći te i čekajući te na kraju puta. A, ponekad će i prekršiti pravila zbog tebe.

M. D. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com