9 pravila po kojima žive snažne žene

Оkruženje u kom živimo nameće ogromne zadatke i očekivanja ženama – one moraju biti uspešne majke, supruge, ćerke, prijateljice, šefovi...

9-pravila-po-kojima-zive-snazne-zene.jpg

Upravo ova očekivanja su ona koja ženu čine nesrećnom, jer trudeći se da zadovolji očekivanja drugih, zaboravlja na sopstvenu sreću.

Kako bi se ovaj beskonačni krug zatvorio, Julija Svijaš ima genijalnu ideju.

Ona je podelila 9 pravila po kojima žive samo snažne i srećne žene, a od danas može da promeni i način na koji živite i vi:

1. Snažna žena nikada ne juri sreću

Dostizanje sreće za nju je najpopularnija, ali i najgluplja stvar. Svi mi jurimo – za bolje sutra, za bolju sledeću godinu, za bolju budućnost. Srećna žena ne praktikuje taj sport. Ona živi u sadašnjosti.

2. Sadašnjost je najinteresantniji i najvažniji deo života

Naravno, ima planove za budućnost, ali ne čeka do sutra da uradi nešto. Ona zna da „kada budem izgubila nekoliko kilograma“ ili „kada bude došao savršen muškarac“ ne znače ama baš ništa i nisu razlozi za trošenje života.

3. Zna da je privilegija biti žena

Ona je srećna i zadovoljna što se rodila kao žena. Ženstvenost koja joj pripada smatra za dar. Snažna i srećna žena deli feminizam na dva načina – unutrašnji (emocije, osećanja i misli) i spoljašnji (telo, odeća, maniri).

4. Ona živi po sopstvenom tempu

Kada je vreme da uspori, ona uživa u tome. Kada treba da ubrza i da bude dinamična, nema vremena za gubljenje. Istinski srećna žena zna sama da odredi tempo po kome živi. Ona nikada ne gubi apetit za životom.

5. Ona je svoj broj 1

To ne znači da je indiferentna, sebična i bezosećajna, samo zna da njen život vredi onoliko koliko ga sama poštuje. Nikada ne zaboravlja da je lični prostor bogatstvo. Ona nikada ne govori „da“ ako srce kaže „ne“.

6. Ona nema spisak zadataka kojim se hvali

Svaka devojčica je u detinjstvu imala spisak zadataka i ciljeva kojim se hvalila roditeljima, učiteljima, prijateljima i bližnjima. I većina žena ostane verna tom spisku i trudi se da precrta sve zadatke do svoje 30. ili 40. godine. Prava žena nema ovakav spisak zato što ne želi da se ograničava i označava sebe kao „singl ili udata“, „uspešna ili neuspešna“...

Zaista srećna i snažna žena ima životne ciljeve, ali ne po standardima koje društvo očekuje od nje.

7. Ona je prevazišla mišljenje da treba da bude „dobra devojka“

Zaista srećna žena zna da ne može uvek biti „dobra“ i da zadovolji sva očekivanja. Dobra devojka živi po principu „treba ili ne treba“, a srećna žena se ne ograničava time. Ona određuje šta će uraditi po principu „šta želim, a šta ne želim“.

8. Samoća je za nju dar

Žena koja je snažna i srećna zna kako da bude sama sa sobom, bez da ima potrebu za „prosečnim“ ljudima samo da bi ispunili tišinu.

9. Voli svoje godine. Uvek.

Zaista snažna žena nikada ne misli da je prerano ili prekasno da nešto uradi u svojim 20-im ili 60-im godinama. Za nju je takav izgovor nedovoljna želja. Snažna žena može sve u bilo kojim godinama.

M. D. | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com

Možda vas zanima:

Za žene koje se bore sa rakom – jake ste, božanstvene, od vas treba da se uči kako se voli život Živite potpuno običan, normalan život. Posao, kuća, porodica, muž, deca, dom. Ru...
Stolnjak se ne istresa uveče i još 9 sujeverja kojima su nas stariji učili - da li ih primenjujete? Da li vam se desilo da uhvatite sebe kako radite neke stvari zato što su vas bab...