Lekcije jedne četrdesetogodišnjakinje za sve mlade devojke i žene: Manje očekujte, više putujte

Ove godine punim 40 godina. Imam dvoje predivne dece kojima se ponosim i nekoliko značajnih dostignuća.

lekcije-jedne-cetrdesetogodisnjakinje-za-sve-mlade-devojke-i-zene-manje-ocekujte-vise-putujte.jpg

Zadovoljna sam životom koji imam i svime što sam u njemu postigla.

Ali, kada danas pogledam nazad svoj život, sa svim iskustvima koja sam stekla, da mogu da se vratim kroz vreme u mnogim trenucima bih postupila drugačije.

Zato bih volela da sve vi koje ste u tridesetim pročitate ovaj tekst:

1. Volite i potpuno prihvatite sebe

Verovatno bih donosila mnogo bolje odluke da sam prihvatila dve ličnosti koje žive u meni, dobra ja i loša ja. Svi mi imamo mane i slabosti, ali bitno je da prihvatimo sebe i naučimo da živimo s tim.

2. Obogatite svoju dušu

Ako ne znate šta je to što vas uzbuđuje i interesuje, probajte nešto novo. Nikad ne znate gde ćete pronaći svoju inspiraciju i slobodu.

3. Nađite podršku

Dugo sam pokušavala da se sa svim problemima nosim sama misleći da uspevam u tome. Kasno sam shvatila da je prisustvo nekoliko prijatelja i rođaka koji će me podržati u svemu jedna od najvažnijih stvari u životu.

4. Budite iskreni

Kad god sam bila u nekom problemu, pred svima sam imala najlepši osmeh i izgledala kao da se ništa ne dešava. Samo mali broj prijatelja je znao kroz šta prolazim. Iskrenost je najbolja politika, a otkrivanje problema pred najbližim prijateljima pomoći će vam da ih bolje sagledate.

5. Živite za sebe, ne za druge

Najveći deo života provela sam brinući se za druge, na momente potpuno zaboravljajući na sebe. Zapamtite, nikada ne možete sve učiniti srećnima, mnogo je važnije da vi budete srećni.

6. Prestanite da tako često pravite kompromise

Svi mi imamo različite želje i potrebe i zbog toga su kompromisi deo naših života i veza. Ali, ne zaboravite da je kompromis dobar samo ako se zasniva na zajedničkoj saglasnosti. Ako ste uvek vi ti koji popuštate, sa ciljem da ne izazovete svađu, vreme je da se zapitate da li je takva veza zaista vredna.

7. Više putujte

Ovo je najverovatnije nešto za čim najviše žalim. Putovanje nam daje uspomene koje nikada nećemo zaboraviti. Prestanite da trošite pare na nevažne gluposti i putujte.

8. Manje se brinite

Prestanite da stalno mislite o tome šta može da se desi, tako samo štetite sebi. Kada počnete da se manje brinete, videćete kako ste manje napeti i kako bolje spavate.

9. Prestanite da se poredite sa drugima

Ponekad za ovo krivim društvene mreže. Možda je donekle i dobro da se poredite sa ljudima oko sebe, ali poređenje sa životima holivudskih zvezda ili sa nekim na Fejsbuku može da izazove depresiju. Jedna stvar neka vam bude stalno na umu: ničiji život nije tako savršen kao što izgleda na slici.

10. Zaboravite na očekivanja

Naravno da sam i ja sanjala o princu na belom konju u kojeg ću se zaljubiti i sa kojim ću živeti srećno do kraja života, ali sam kasnije shvatila da se to dešava samo u bajkama. Otkako se i moj drugi brak raspao prestala sam da očekujem mnogo i počela sam da živim mnogo lepše. Ljudi nikada nisu onakvi kakvima ih vi zamišljate, zato je najbolje da u svoj život pustite samo one koje možete da prihvatite onakvima kakvi jesu.

11. Živite za rad, ne radite da biste preživeli

Da mogu da počnem iz početka, pokušala bih da radim mnogo toga kako bih našla pravi posao koji me u potpunosti ispunjava. Nema ništa lepše od toga kada se ujutru budite sa osmehom i željom za novim uspesima.

12. Štedite

U mladosti retko ko shvata koliko je štednja važna i potrebna. Naravno da volite da izlazite i trošite pare, ali počnite tako što ćete štedeti manje sume i stalno ih uvećavati. Ono što je zaista važno, to je da steknete naviku, posle će biti mnogo lakše.

13. Pomažite drugima

S obzirom na to u kakvom svetu živimo, na svakom koraku možete sresti nekoga kome je potrebna pomoć. Nije važno da li ćete donirati novac i stvari, ili ćete se prijaviti u neku volontersku organizaciju ili ćete jednostavno pomoći staroj baki da pređe ulicu, sve to će učiniti da se osećate bolje i srećnije.

14. Opraštajte sebi i drugima

Teret iz prošlosti će svakim danom postajati teži ako ne odlučite da ga se rešite. Niko ne kaže da je to lako i da će se desiti preko noći, ali shvatite da ćete samo na taj način moći da budete srećni u sadašnjosti i budućnosti.

15. Prestanite da trošite vreme na negativne ljude

Ponekad je zaista teško da se oslobodite negativnih ljudi, posebno ako su to vaše kolege ili članovi porodice. Ali, vi sami birate svoje prijatelje, pa se zato okružite ljudima koji će uvek želeti da vas vide nasmejanu.

16. „Ne!“ je savršeno potpuna rečenica

Da, ponekad je zaista teško reći „ne“, ali verujte da ma koliko da se trudite, na kraju uvek ima neko ko nije zadovoljan zbog toga što ste uradili ili niste uradili. Sa godinama sam shvatila da jednostavno mogu da kažem „ne“ i da nikome ne objašnjavam zašto.

17. Razmislite dva puta pre nego što kažete „pristajem“

Razvedena sam. Teško je da priznam, ali tek sada znam šta želim i šta mi treba od jedne veze. Teško je sagledati stvari iz pravog ugla kada ste obuzeti emocijama. Držite se onoga što vam je važno i što volite, a ako to nije nešto što dobijate od svog partnera, tada ste verovatno sa pogrešnim čovekom.

18. Uživajte u malim stvarima koje vam život nudi

Sa napretkom tehnologije skoro da smo zaboravili koliko je lep svet oko nas. Razmislite kada ste poslednji put uživali u lepoti duge, a da niste pokušavali da napravite dobru fotografiju za Instagram.

19. Prestanite da brinete šta drugi misle o vama

Ono što drugi misle o vama uopšte nije vaša briga, mnogo je važnije kako vi sami vidite sebe. Ključ za srećan život je da živite po sopstvenim pravilima i da radite stvari koje vas čine srećnim.

20. Prihvatite promene

Kada sam bila mlađa želela sam da sve bude onako kako sam zamislila. Ali, godine koje su usledile pokazale su mi da je to nemoguće. Nisam bila spremna za životne promene koje su mi se desile, jednostavno nisu bile deo mojih zamisli. Što ranije shvatite da je život nepredvidljiv i da iz svake situacije treba da izvučete najbolje što možete, to ćete zdravije i bolje živeti.

Možda vas zanima:

Zašto bi dete od 4 godine znalo za brendirane patike sa vazdušnim đonom i plakalo jer nema iPhone? „Moja ćerka je danas došla kući sva uplakana. Njene hulahopke su bile malo pocep...
Tata, hvala ti što si me naučio da u životu nisu najvažnije materijalne stvari Tata, hvala ti što si me naučio: Da u životu nisu najvažnije materijalne stva...