Udari sebi šamar i naljuti se: vreme je da okreneš novi list!

udari-sebi-samar-i-naljuti-se-vreme-je-da-okrenes-novi-list-1.jpg

Koliko si puta do sada rekla da ćeš da prestaneš ili da ćeš da počneš nešto ispočetka i na novoj stranici? Do sada je trebalo da se odrekneš loših navika, da naučiš da kažeš „Ne“ prijateljima koji te besramno iskorišćavaju, da postaviš nove ciljeve u životu i da, jedan po jedan, počneš da ih ostvaruješ.

I ponovo se vrtiš u krug ne znajući odakle da počneš. Ponovo ćeš da se samosažaljevaš? Nikad nemaš vremena, ne znaš kako, ne možeš... Prestani!

Stani ispred ogledala i pogledaj se! Da li je tvoj lik srećan? Možeš li da mu se osmehneš i da pozdraviš osobu koju vidiš, ili želiš da što pre pobegneš i da prođe i ovaj dan?

Do kada ćeš bežati? Ne znaš da će te tvoja senka svuda pratiti? I lik u ogledalu će ostati isti, iako ne želiš da ga pogledaš. Možeš pobeći od svega i od svakoga, samo ne i od sebe.

Davno izrečena mudrost tačna je i danas: Budi ti ona promena koju želiš da vidiš u svetu!

U redu je. Ne želiš da priznaš da ti treba da se promeniš, a ne svet. Onda zamisli da je lik u ogledalu druga osoba kojoj ti treba da pomogneš, da je naučiš, da je savetuješ i da je promeniš.

Već ti je lakše, zar ne? Uvek smo spremni da „solimo“ pamet drugima, ali ne i sebi. Ono što drugima savetujemo, kada to isto treba da kažemo sebi, niti umemo, niti prihvatamo.

Ali, drugačije je kada se gleda sa strane. Izlaziš iz sopstvene kože i razmišljaš hladne glave. Tada znaš da neuzvraćeni poziv ne znači da neko nije video telefon ceo dan ili da se odjednom pokvario i ko zna koliko mu je teško što ne može da ti se javi, već da neko ne želi da ti se javi, inače ga ništa ne bi sprečilo, kao ni tebe.

udari-sebi-samar-i-naljuti-se-vreme-je-da-okrenes-novi-list-2.jpg

Znaš da ako ti nisi u toj situaciji kada neko zloupotrebljava tvoje vreme, tada bi odmah znala da nađeš najbolji izgovor zašto nešto ne možeš da uradiš, bez razmišljanja o tome da li će se neko naljutiti ili ne.

Duboko u sebi znaš šta je ispravno i znaš kako ne treba, ali koja je to nemoć koja ti vezuje noge?

Samo nada, ona koja je najveća utešiteljka i najbezobraznija licemerka, ona koja ti je prvo svetlo na kraju tunela i glavni krivac kada se kaješ.

Oslobodi se, izađi iz sebe i pogledaj se sa strane. Udari sebi šamar i naljuti se. Da, naljuti se na sebe. Izgrdi se, isplači se i izbriši se.

Sada prestani da se prenemažeš kako ne znaš i kako ne možeš. Okreni list i napiši pravila:

1. Nahrani svoje lice osmehom za dobro jutro

2. Nahrani svoj stomak ukusnim doručkom i jutarnjom kafom za snagu

3. Nahrani svoju dušu zagrljajem, poljupcem ili telefonskim pozivom dragoj osobi

udari-sebi-samar-i-naljuti-se-vreme-je-da-okrenes-novi-list-3.jpg

Ako se svakodnevno hraniš ovim pravilima, snaga koju ćeš dobiti neće ti dozvoliti da ponovo padneš i da se potčiniš monotoniji i nepravdi. Svežina, sigurnost i samopouzdanje neće ti dozvoliti da lažeš sebe, da živiš u obmanama ili lažnoj nadi.

Sami kreiramo pravila, ali treba da počnemo i da ih poštujemo. Nesposobni smo da direktno utičemo na sebe. Uvek nam je potrebna osoba kojoj ćemo se suprotstavljati, pred kojom ćemo se buniti i dokazivati. Pa makar bila to i naša dvojnica.

Duboko u sebi, važno je da čujemo istinu iz bunara naše duše. Neko to mora barem da nam šapne, a eho će odzvanjati da nas podseća kada zaglavimo na jednoj stranici, da treba da okrenemo novi list.

 udari-sebi-samar-i-naljuti-se-vreme-je-da-okrenes-novi-list-4.jpg

V. M. | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com

Možda vas zanima:

Zašto bi dete od 4 godine znalo za brendirane patike sa vazdušnim đonom i plakalo jer nema iPhone? „Moja ćerka je danas došla kući sva uplakana. Njene hulahopke su bile malo pocep...
Za žene koje se bore sa rakom – jake ste, božanstvene, od vas treba da se uči kako se voli život Živite potpuno običan, normalan život. Posao, kuća, porodica, muž, deca, dom. Ru...
U svetu u kojem se svi očajnički trude da budu jedinstveni — zašto sve devojke izgledaju isto? „Ma stavi svilene trepavice“, uporna je moja rođaka koja već 3 puta u 3 meseca p...