Bаlkanska klasika: Razlika između muškaraca i žena kroz kućne aktivnosti

Opšte je poznata generalizacija da muškarci važe za bolje korisnike logike i praktičnosti, dok su žene kreativnije i više estetski nastrojene.

balkanska-klasika-razlika-izmedu-muskaraca-i-zena-kroz-kucne-aktivnosti.jpg

Evo nekoliko primera o tome kako postupaju gorenavedeni u različitim situacijama u kući.

Pritom se čitaoci mole da ne uzimaju ovaj tekst previše k srcu.

Kuvanje

Iako retko dešava da se muškarci late posla oko kuvanja, svetska statistika pokazuje da su muškarci ipak bolji kuvari od žena. Pritom, fokus na ovu konstataciju se odnosi na način pripreme hrane.

Muškarac se trudi da završi sve sa što manje „pomagala“, on se trudi da sa jednom kašikom promeša sva jela koja trenutno sprema. Dok kuva, on vodi računa da je oko njega sve što sređenije i da nakon kuvanja ostane što manje suđa za pranje.

Žena s druge strane, vodi računa da jelo izgleda lepo i glavni fokus joj je na tome, pa ne obraća pažnju na to koliko će suđa uprljati i koliki će kup za pranje biti nakon ručka.

Kačenje slike

Ako žena naumi da određena slika ili ukras treba da stoji na određenom mestu u kući, to će i ostvariti bez obzira da li je izvodljivo ili ne. Ne pomaže ni rasprava o tome da se ekser ne može zakucati u rigips ploče, niti ubeđivanje da baš na tom mestu kroz zid prolazi cev za vodu i da se tu ne sme bušiti.

Ukoliko muškarac ne pristane da u delo sprovede zamišljen plan, onda će žena fino i pošteno pozvati majstore i platiti im da to urade. Za razliku od nje, kada muškarac želi da stavi sliku u kući, prvo razmisli gde može okačiti istu. Ukoliko lokacija prođe sve „bezbednosne testove“ slika će biti okačena na tom mestu, bez obzira da li se uklapa u ostatak ambijenta ili ne.

Sređivanje kuće

Prilikom uređivanja kuće, žena će prelistati minimum 12 časopisa, 14 internet portala za uređenje doma i konsultovaće se sa 11 prijateljica o tome. Ukoliko raspored prođe sve feng šui testove i zlatna pravila koja je osmislio urednik nekog od onih 12 časopisa, uređivanje može da počne.

Najverovatnije je da će joj za nekoliko godina taj raspored dosaditi, pa će želeti renoviranje, ali sve dok neka od drugarica ne prokomentariše raspored u negativnom smislu, super je.

Prilikom sređivanja kuće, muškarcu su važne tri osnovne stavri: lokacija frižidera (što bliže terasi to bolje), odnos između kauča i televizora (nikako ne sme postojati prostor za često prolaženje ispred televizora) i praktičnost (sve mora biti strateški raspoređeno blizu kauča gde će provesti ostatak života).

Odlazak u toalet

Kada muškarac ode u toalet, on uđe, „završi posao“ i izađe. Brzo i jednostavno (dobro, nije uvek baš brzo). Kada žena ode u toalet, ona po nekoliko puta proverava da li ima toalet papira, da li je čisto i sređeno pre i posle njenog „posla“ i da li je podignuta ili spuštena daska na šolji.

Iako je večita debata oko toga da li daska na šolji treba da bude spuštena ili podignuta, zapravo potpuno pogrešna (po logici, daska treba da bude uvek podignuta jer je manje truda potrebno da se ona spusti nego da se podigne), ipak mislim da nikada nećemo saznati ko je u pravu, a ko ne.

Kupovina

Kada muškarac ide u kupovinu, žena mu da spisak, on ode u supermarket (ili na pijacu) kao malo dete sa spiskom u ruci, kupi sve što je na njemu (pritom najčešće promaši marku proizvoda) i vrati se kući (ponovo brzo i jednostavno).

Kada žena ide u kupovinu, spisak ima u glavi, kupi šta kupi, vrati se kući, primeti da je zaboravila par stvari, pa šalje muškarca da dokupi šta je potrebno.

Spavaća soba

Za novije generacije koje su preskočile služenje vojnog roka, ova tema je malo osetljiva. Muškarci koji su bili u vojsci nemaju problem sa urednošću u spavaćoj sobi i nameštaju krevet i posteljinu posle svake upotrebe.

Za žene uglavnom važi isto, sa izuzetkom „stolice“ koja je tu prisutna da nosi svu onu odeću koja je jednom obučena, a glupo je nositi istu garderobu dva dana za redom.

Muškarci koji nisu bili u vojsci smatraju da je nameštanje kreveta nepotrebno i nikada to neće uraditi osim ako ne dobiju takvo naređenje od kućnog „generala“. Ovi muškarci na isti način koriste „stolicu“ tako da ponekad dođe do konflikta.

Dočekivanje gostiju

Ukoliko je reč o pozivanju prijatelja na ručak koji uključuje pravljenje roštilja, muškarac će preuzeti odgovornost i daće sve od sebe da mu gosti pohvale ručak. Muškarac će uvek biti angažovaniji ukoliko je reč o okupljanju njegovih prijatelja i/ili gledanje utakmice.

Žena s druge strane, je ta koja želi da sve bude sređeno (kako je ne bi ogovarali), pa se trudi da sve servira što je moguće bolje. Sto mora biti savršen i gosti moraju biti usluženi kao u hotelu (osim ako se ne radi o muškom društvu koje se okuplja da gleda utakmicu).

Pranje i peglanje

Za ženu, ove aktivnosti nisu ništa novo niti pak posebno, rutinski ih završava najbolje što može, i ne pridaje veliki značaj na urađeno.

Kada se, u retkim slučajevima, muškarac uhvati da uradi neku od gorenavedenih aktivnosti, onda mora celo naselje da zna da je on peglao ili prao.  U većini slučajeva kada muškarac treba da opere veš, on mora prvo da prođe kroz tutorijal kao ne bi propustio nešto.

I pored toga što muškarci ove aktivnosti obavljaju kako bi njihova supruga/devojka odmorila, to se ne događa jer ne smeju biti ostavljeni sami bez nadzora specijalizovanog lica.

Muškarci i žene iz gorenavedenih situacija su primeri balkanske generalizacije i mole se isti da ne shvataju ovaj tekst previše ozbiljno. Svi likovi u ovom tekstu su izmišljeni, osim onih koji nisu.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

N. V. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Svakog dana se na poslu hvali sa koliko je žena spavao, a žena mu je najlepši anđeo... (18+) Dolazio je na posao sa sočnim ispovestima tipa „Uh, al sam razvalio jednu viso...
„Nisi žena ako nisi rodila ili dojila bebu“ — Ko si ti da sudiš koliko je neko drugi „žena“? Žena je ženi vuk i najgori neprijatelj. Umesto da se međusobno podržavamo, mi om...