„Debela si, ili smršaj, ili ću te ostaviti!“

Odlazim u jedan butik u kraju da pokušam da pronađem poklon za rođendan. U trenutku kada ja ulazim u prodavnicu, iz garderobe izlazi žena, negde u četrdesetim godinama, i gleda se u ogledalo. Žena je malo punija, ništa posebno strašno. Izgledala je pomalo tužno i veoma umorno.

debela-si-ili-smrsaj-ili-cu-te-ostaviti.jpg

Dok se ona ogleda, a dve prodavačice komentarišu kako joj stoji odeća, odjednom se javlja (očigledno) njen muž: „Znači, ženo, DEBELA si! Ili smršaj, ili ću te ostaviti.“

Komentar dolazi sa strogim i ozbiljnim tonom. Prodavačice se zbunjeno gledaju. Žena je pocrvenela od stida, skreće pogled i verovatno želi da propadne u zemlju.

Moj pogled je uperen direktno u mužjaka koji daje komentar. Oči su mi razrogačene, kao da gledam u neku nuklearnu katastrofu. Preplavljuje me osećaj gneva i besa prema ovom čoveku, iako ga ne poznajem.

Želim da ćušnem ovu jadnu ženu koja je na ivici suza i da joj kažem – Ajde, vrati mu! Možeš to da uradiš.

Možeš da mu kažeš da pripazi da se ne saplete o svoj pivski stomak koji ide 2 metra ispred njega. Možeš da mu kažeš da pričuva poslednje tri dlake na glavi od kose koja mu opada u nepovrat. Možeš da napraviš neku zlobnu šalu povezanu sa tamnim krugovima na majici koji otkrivaju njegove oznojene miške.

Tako je lako dati komentar o nečijem tuđem nesavršenom izgledu. Svi imamo mane, niko nije savršen.

Ali ovakvi „iskreni“ komentari ne čine te autentičnim, slobodoumnim, svojim čovekom. Ne, ti si samo nevaspitan, bez trunke empatije prema ljudima oko sebe. Ti si nečovek.

Ako se ovako ponašaš prema najbližima, kakav tretman dobijaju oni koje ne poznaješ toliko dobro?

Postoji i bolji način kako da date komentar, a da ne uništite i potpuno ponizite drugu osobu. Zašto biste to radili na surov i bezobrazan način? Zašto mora da se dešava u javnosti? Zašto ste uopšte sa nekim ako mislite da je odvratan? Da li su vaša ljubav i posvećenost prema nekome isključivo povezane sa njegovim ili njenim spoljašnjim izgledom?

A svakodnevno smo svedoci ovakvih izjava, žena koje kritikuju svoje muževe, muževa koji vređaju svoje žene... tobože sa nekim uzvišenim ciljem kako da poboljšaju svoj život, „za njihovo dobro“.

I šta je sa ćutanjem na ovakve uvrede? Kako uspevate da provedete dan pored ovakvih ljudi koje ste odabrale za svoje partnere? Zar vam se ne gadi kada legnete do njih?

Zar ne osećate ogorčenost zbog nepoštovanja i gađenja koje otvoreno pokazuju prema vama?

Zar sebe ne poštujete, ne volite i ne cenite malo više? Jer ako to same ne radite, kako očekujete da to dobijete od nekog drugog?

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Nikada neću postati kao moji roditelji! - Ja sa 35: Aman više sa bojlerom, sve vreme je uključen! Ja sa 15: Izlazim. Ne znam gde i ne znam sa kim. Aman, dokle ćete me ispitivat...
Ne, svekrvo, nikada te neću zvati „mama“ Jedna od smešnijih stvari o kojima i dalje raspravljamo u Srbiji, uprkos datumu ...
Moćan viralni status: „Neko je i dalje singl, dok neko iz njegove generacije već ima unuke - ne kasn... „Obama se penzionisao sa 55 godina, a Tramp je počeo sa 70 godina. Svako na ovom...