„Ala si se dobro utegla danas, koleginice“ - Nedolični komentari od kolege koji može „da ti bude otac“

Jedna od stvari koje mogu da ti prilično zagorčaju dan i život su onaj tip kolega koji zbijaju šale sa seksualnom konotacijom.

ala-si-se-dobro-utegla-danas-koleginice-nedolicni-komentari-od-kolege-koji-moze-da-ti-bude-otac.jpg

Svi ih imamo, to je kao najezda 50-godišnjih čičica koji iz mnogo (ne)objašnjivih razloga obožavaju da zbijaju šale sa mlađim, ali i sa starijim koleginicama, i da iste te neslane šale okrenu na bezobraznu „masnu stranu“.

Njihovi komentari su nedolični, prostački i često veoma vulgarni, jer su zavijeni u skriveni seksizam i šovinizam, a ponekad se ni ne trude da ih uviju u oblandu, i otvoreno i jasno će ti reći kako imaš dobru zadnjicu, kako si se dobro utegla u te tesne pantalone i „bre, bre, koji je srećnik onaj tvoj muž“.

Ne mora da znači da su ovakve nepristojne kolege uvek iz starijih generacija. Ima, naravno, i mnogo mlađih, drskih i bezobraznih koji svakodnevno prelaze crvenu liniju i granice dobrog ponašanja.

Ali, mnogo su češći ovi iz starijih generacija. Oni su od onog „starog kova“ kada je još bilo sasvim normalno da se mlada koleginica otvoreno pita „da li je pile od jutros pevalo i koliko lepo je pevalo“.

Neke ženske osobe su im se očigledno pridruživale u ovim mentalnim igrama i na neki način ih ohrabrivale i podsticale njihovo nedolično ponašanje. Znači, otvoreni smo i veoma iskreni, a zbog iskrenosti se pola prašta, zar ne?

„De, de, kako ste naivne, šta, kao nemate seks kući sa mužem? Šta se pravite toliko fine?“ Mi što smo ostale malo normalne i što ne volimo da se o našem seksualnom životu diskutuje za stolom dok doručkujemo ili pijemo jutarnju kafu, odjednom smo nenormalne, konzervativne, isfrustrirsne i nemamo pojma šta su to seks, uživanje, strast.

Sve dok se ne upuštamo u njihove glupave igre, nedolične komentare i neslane šale, nas ismevaju i na neki način marginalizuju, jer „plačemo za onim što oni mogu da nam daju kad god poželimo“.

Ne znam u kakvom svetu mislite da živite i kakvo vam je rasuđivanje. Nije mi jasno kakvu decu vaspitavate i kakvim ih vrednostima učite kod kuće.

Sin će, pretpostavljam, izrasti u vašeg klona koji će zadirkivati koleginice, davati im primedbe i dovikivati sa kilometar nešto tipa  – „Dođi, nemoj da ti pokidam guzu“.

A, ćerka, pitam se da li će biti tako uzdržana, kulturna i ćutljiva kada joj se neko od kolega sa posla obrati sa nekim prostačkim komentarom, sličnim onima koje vi svakodnevno upućujete?

Da li će pocrveneti od sramote, okrenuti glavu na drugu stranu, da li će se uplašiti ili nasmejati, ili će da plane u besu i ljutnji i reći vam da začepite i da gledate svoja posla?

Znate li da u normalnom i civilizovanom društvu možete da zaradite tužbu i kaznu zbog ovakvog tipa ponašanja sa nazivom „verbalno seksualno maltretiranje“ na radnom mestu?

Ili su vam ovi pojmovi veoma daleki, to su izmislili na Zapadu, mnogo su napredni i kulturni postali... Ne, već ste vi veoma nekulturni i previše sebi dozvoljavate.

Očekujete da ćutimo, trpimo ili da se plašimo i stidimo? Uradile smo nešto loše ili pogrešno? Treba da smo večito osuđene na vaše upadice i komentare sa seksualnim prizvukom, da ih ignorišemo ili da se pretvaramo da se to ne dešava? 

Sa ciljem da nas ne svrstate u kategoriju baba devojaka, seksualno isfrustriranih, treba da postanemo deo te šovinističke i uvredljive igre?

Ne znam dokle mislite da možete da igrate na kartu „ja sam stariji, mogu otac da ti budem“.

Da, setite se toga sledeći put kada komentarišete i ocenjujete moje grudi sočnim, vulgarnim „komplimentima“.

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com