Brz džem od kajsija, za one koji obožavaju palačinke
Ukusan džem od kajsija je kralj doručka, posebno ako je namazan na toplu, meku palačinku.
Napravite brz džem u 3 jednostavna koraka i mesecima uživajte u njegovom ukusu.
Potrebni sastojci:
- 1,5 kg svežih kajsija
- 1 kg šećera
- 200 ml soka od jabuke
- 1 veći limun
- Komad putera
Priprema:
Prvi korak
Očistite kajsije i dobro ih operite. Isecite ih na komade, stavite ih u veliku šerpu i dodajte sok od jabuke. Kuvajte dok smesa ne provri, smanjite temperaturu, pa kuvajte još desetak minuta dok kajsije ne omekšaju.
Drugi korak
U smesu dodajte šećer i sok od jednog limuna, pa promešajte. Kuvajte na umerenoj temperaturi još dvadesetak minuta.
Treći korak
Sklonite šerpu sa ringle i uklonite nečistoće sa vrha smese, ako ih ima. U vruć džem dodajte komad putera i dobro promešajte. Neka se prohladi desetak minuta, a zatim ga sipajte u tople, sterilizovane tegle. Poklopite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Dodatni savet:
Niste sigurni da li je džem gotov? Uz pomoć drvene kašike sipajte malu količinu vrućeg džema na hladan tanjir (koji ste prethodno ohladili u zamrzivaču). Sačekajte tačno jedan minut. Ako tanjir možete da okrenete naopako a da se džem ne razlije, recept je gotov. U suprotnom, nastavite da kuvate još nekoliko minuta.
M. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com