Tajna je u šerbetu: Rolat baklava sa orasima, cimetom i sirupom od meda
Baklava je tradicionalno jelo naših prostora, ali je mnogi izbegavaju zbog velike količine šećera. Pogledajte kako da pripremite zdravu baklavu, koju ćete preliti sirupom od meda.
Ove baklava rolnice unutra imaju cimet, med i orahe, i skoro da uopšte nemaju šećera. Pripremaju se veoma lako, a vi ćete moći da uživate u njima bez griže savesti jer ste preterali sa nezdravim šećerima.
Pogledajte u nastavku kako se priprema ova zdrava baklava.
Potrebni sastojci:
- 250 g mlevenih oraha;
- 50 g šećera;
- 2 kašičice cimeta u prahu;
- 12 listova gotovih kora;
- 120 g putera;
- 120 g meda;
- 120 ml vode;
- 1 velika kašika soka od limuna.
Način pripreme:
Rerna se zagreje na 200 stepeni Celzijusa. U dubljoj posudi pomešaju se orasi, šećer i cimet.
Jedna gotova kora se stavi na list papira za pečenje i premaže puterom.
Na nju se stavi još jedna kora i premaže puterom. Na dve kore se stavi oko 30 grama fila od oraha, šećera i cimeta.
Uz pomoć papira za pečenje, uvije se dugački rolat i stavi se na unapred premazan pleh za pečenje.
Nožem se dugački rolat zaseče na četiri jednaka dela.
Gotov rolat se peče na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa oko 14 do 16 minuta, odnosno dok ne dobije svetlo braon boju.
Kada je gotov, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
U šerpi pomešajte med, vodu i limunov sok i stavite na šporet.
Kada sirup počne da ključa, ostavite ga da vri još pet minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10 minuta.
Baklava rolnice se preliju sirupom i ukrase ostatkom fila od oraha.
Detaljno uputstvo za pripremu pogledajte u videu:
This cinnamony treat reminds me of baklava, but with only a few easy ingredients, it's a fraction of the work. —Sue Falk, Warren, Michigan. Get the recipe for Honey Cinnamon Rollups: https://trib.al/uMYHtqAHoney Cinnamon Rollups
B. S. B. | CRNOBELO.rs / Foto: Facebook