4 recepta za meze i grickalice gotove za 10 minuta
Meze i grickalice su spas kada vam dolazi mnogo gostiju, a ne planirate da provedete sate u spremanju kako biste ih nahranili.
Ipak, ne možete da poslužite samo čips ili štapiće, pa vredi da u rukavu imate nekoliko brzih recepata koji će izgledati kao da ste se baš potrudili i posvetili.
Ova 4 recepta su baš takva:
Čips sa sosom
Sastojci:
- Čips po želji
- 300g paradajza
- 100g sira
- Malo belog luka
- Majonez
- Masline
- Začini
Sitno iseckajte paradajz, dodajte mu sir i promešajte. Dodajte malo belog luka, izgnječenog ili u prahu, a zatim i majonez.
Najbolje je da neposredno pred posluženje stavite sos na čips, da ne bi omekšao. Ukrasite sa pola masline.
Paradajz sa namazom od sira
Sastojci:
- 2-3 paradajza srednje veličine
- Sir po želji
- Malo belog luka
- Majonez
- Začini
Izgnječite sir i dodajte beli luk. Izmešajte sa majonezom i dodajte začine.
Namaz stavite na tanko sečene kolutove paradajza i ukrasite po želji.
Plavi patlidžani sa orasima
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- Malo belog luka
- 200g oraha
- Ulje
- Majonez
- So
Isecite plavi patlidžan na deblje kriške i propržite ga na ulju nekoliko minuta.
Orahe sitno iseckajte i pomešajte sa malo majoneza dok ne dobijete gustu smesu. Posolite i začinite.
U propržene patlidžane stavite malo smese i umotajte u rolnice. Postavite ih kao na slici i ukrasite sa po pola oraha.
Punjena šunka
Sastojci:
- 300g šunke
- 200g sira
- 3 tvrdo kuvana jajeta
- Malo belog luka
- Majonez i pavlaka
- Začini
Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca izgnječite u posebnoj posudi, dodajte belanca i pomešajte sa sirom, začinima, belim lukom, majonezom i pavlakom.
Na ivice listova šunke stavite beli namaz, a zatim dodajte izgnječena žumanca. Umotajte u rolnice.
M. D. | CRNOBELO.rs