Zimnica za koju će vam svi tražiti recept
Sezona spremanja zimnice ove godine je počela malo ranije, pa treba pripremiti povrće za zimu koja sledi.
Iskoristite vikend za spremanje omiljenih priloga, salata i sosova po ovim receptima.
Ukoliko ste skeptični kada se radi o isprobavanju novih recepata, napravite manju količinu, pa podelite svoje iskustvo.
Nikad ne znate kakav specijalitet možete da proizvedete...
Šareni ajvar
Sastojci:
- 12kg paprike
- 3kg plavog patlidžana
- 2kg šargarepe
- 1,5l ulja
- 250g šećera
- 200ml sirćeta
- 4 kašike soli
- 100g senfa
Priprema:
Paprike i plavi patlidžan ispecite, oljuštite i sameljite. Šargarepu skuvajte i sameljite. U velikoj posudi izmešajte svo povrće, pa dodajte ulje, šećer, sirće i so.
Barite u dubokoj posudi, na umerenoj temperaturi uz povremeno mešanje, sve dok ne primetite da se zgusnulo na dnu posude.
Sklonite smesu sa vatre i dodajte senf.
Čiste i suve tegle stavite u rernu, uključite na 100 stepeni i za 15-20 minuta sipajte ajvar. Zatvorite tegle, umotajte ih u peškir i ostavite ih da se ohlade.
Ljutenica
Sastojci:
- 5kg paradajza
- 7kg crvenih paprika
- 1/2kg ljutih papričica
- 250g ulja
- 250g sirćeta
- 250g šećera
- 1-3 glavice luka (po želji)
- So
- Peršun
Priprema:
Ispecite i oljuštite paprike, a zatim im odstranite drške i semenke. Izrendajte paradajz i barite ga na tihoj vatri u ulju, sirćetu, šećeru i soli, sve dok smesa ne postane duplo manja.
Zatim dodajte paprike, pa smesu pržite oko 30 minuta. 5 minuta pred kraj dodajte seckani luk, peršun i ljute papričice.
Tegle stavite u rernu, uključite je na 100 stepeni i za 15-20 minuta sipajte ljutenicu. Zatvorite tegle, umotajte ih u peškir i ostavite ih da se ohlade.
Paradajz u flaši
Sastojci:
- 10kg paradajza
- 10 kašika soli
- 20g mlevenog bibera
- 1 konzervans
Priprema:
Sameljite paradajz u mašini, pa sok sipajte u veliku posudu. Barite na jakoj vatri, dodajte so i biber po želji.
Barite oko 100 minuta, a pred kraj dodajte konzervans.
Kada je sok od paradajza gotov, skinite ga sa vatre i tako topao sipajte u staklene flaše koje ćete zatvoriti metalnim poklopcima.
Flaše prevrnite naopačke i ostavite da tako stoje 5 minuta. Zatim ih vratite u prvobitan položaj, stavite ih u kutiju i umotajte starim ćebetom. Ostavite ih da stoje 12 sati pre nego što ih stavite u frižider.
Paprike u pavlaci
Sastojci:
- 1kg paprika
- 500g mladog sira
- 1,5 ml mleka
- So
Priprema:
Očistite paprike, posolite ih sa unutrašnje strane, pa zatim iscedite od soka koji su pustile.
Mladi sir izgnječite viljuškom i po potrebi posolite, pa njim napunite paprike do pola i stavite ih u posudu u kojoj će stajati.
Skuvajte mleko sa 1 kašikom soli, pa dok je još uvek toplo prelijte paprike i dobro zatvorite posudu.
Kada se ohladi i prenoći, stavite u frižider. Još 3 puta na svakih 5 dana prospite višak tečnosti, pa prelijte novim posoljenim mlekom, oko pola litra, pa ponovite postupak.
Posle 3 nedelje činija će biti puna čvrste pavlake i paprika.
Turšija
Sastojci:
- 4kg povrća - kupus, krastavci, šargarepa, karfiol, paprika
- 3l vode
- 7,5 dl vinskog ili alkoholnog sirćeta
- 120g soli
- 150g šećera
- ½ kesice vinobrana
- 3-4 lovorova lista
- 1 ren
- Biber u zrnu
Priprema:
Operite i očistite povrće. Karfiol odvojte na sitnije delove, ren oljuštite i isecite na štapiće. Ostalo povrće seckajte po želji.
Mešajte vodu, sirće, so i šećer dok se ne sjedine.
Povrće stavite u tegle, pa dodajte nekoliko štapića rena, lovorov list i biber u zrnu. Napunite teglu tečnošću i zatvorite.
Konzumirajte posle 30-40 dana.
Kiseli krastavčići
Sastojci:
- 2kg krastavčića
- 2l vode
- 1l vode
- 2 glavice luka
- Mirođija
- 30g šećera
- So
- Biber
Priprema:
Operite i osušite krastavčiće, pa ih na nekoliko mesta probušite viljuškom.
Poređajte ih u tegle i dodajte seckani luk, nekoliko grančica mirođije i malo bibera.
U posudi pomešajte vodu, sirće, šećer i so i pustite da tečnost proključa.
Krastavčiće prelijte ovom tečnošću i ostavite da odstoji u tegli oko 30 minuta na 90 stepeni.
Pri spremanju zimnice dobro je da znate:
1. Najbolje je da kašika kojom mešate bude drvena
2. Koristite sudove od nerđajućeg materijala
3. Zimnicu čuvajte na tamnom, suvom i hladnom mestu.
4. Nikada ne koristite više konzervansa od onoga koliko je propisano, jer je to hemijsko sredstvo.
5. Za turšiju i kisele krastavčiće najbolji su krastavčići sa hrapavom korom.
6. Za konzerviranje su preporučuje manji paradajz.
7. Koristite samo zrele, zdrave i kvalitetne plodove.
8. Povrće barite u dobrim, neoštećenim posudama.
9. Sve poklopce za flaše temeljno operite u ključaloj vodi.
10. Za zimnicu koristite isključivo jodiranu so.
Koji je vaš recept ili trik za ukusnu, sočnu zimnicu?