Krоmpir ljuštite, paradajz jedete svež: Greške koje pravite u svakodnevnoj ishrani
U poslednje vreme se sve češće mogu primetiti mladi ljudi sa prekomernom težinom, pa čak i deca.
Pored onih koji ne obraćaju pažnju na ishranu i zdrav životni stil, ima i takvih koji po tom pitanju veoma brinu.
Ali, i među onima koji se trude da se zdravo hrane, ima mnogo takvih koji, iako unose zdrave namirnice, jedu ih na pogrešan način.
Da li ih pogrešno kombinuju, jedu u pogrešno vreme ili ih pripremaju na neodgovarajući način, retko ko zna da pravi grešku celog života.
Pogledajte koja je hrana u pitanju i zbog čega je celog života pogrešno konzumirate, a da niste jedini:
Меsо
Razlog: Proteini koji se konzumiraju uveče preopterećuju digestivni sistem i izazivaju nemiran san.
Мlad krompir
Razlog: Nајzdraviji deo krompira su kalcijum, gvožđe, fosfor i vitamin C,a oni se najviše nalaze u ljusci. Ali, u slučaju da je ljuspa zelenkasta, bolje je da je odstranite.
Šargarepa
Razlog: Barena šargarepa ima više beta karotena i luteina koji su dobri za oči i kožu. Kuvanje pomaže telu da ih apsorbuje i do 5 puta bolje nego kad je šargarepa sveža.
Plavi patlidžan
Razlog: Коncentracija kalcijuma se povećava tokompečenja, a količina nitrata se smanjuje.
Pirinač
Razlog: Pirinač sadrži puno ugljenih hidrata koji su izvor kalorija, pa kada ga konzumirate preko dana, imate više vremena da sagorite kalorije.
Kupus
Razlog: Каroten i antioksidansi iz kupusa se gube kada se on skuva, ali kada je fermentisan, količina vitamina C se povećava i formira se mlečna kiselina koja poboljšava varenje proteina u telu.
Paradajz
Razlog: Iаko se kuvanjem na pari gubi malo vitamina C iz paradajza, ipak se povećava količina likopena, koji je veoma snažan antioksidans i pomaže kod kardiovaskularnih, onkoloških i upalnih bolesti.
Тikva
Razlog: Kora ima mnogo više mineralnih elemenata i vitamina C.
M. M. | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com