Hrana koju treba da jedete pre konzumiranja alkohola
Lekovi za mamurluk su nam dobro poznati, ali se on može delimično sprečiti ili olakšati ako jedete određenu hranu pre izlaska na kojem znate da će biti ispijanja alkohola.
Budite pametni i razmišljajte jedan dan unapred kako biste izbegli neprijatne posledice alkohola, ili ih barem malo olakšali.
Za neke od namirnica na ovoj listi zaista ne biste očekivali da se nađu na njoj:
Humus
Humus je bogat vitaminom B, aminokiselinama, vlaknima i začinima koji poboljšavaju metabolizam. Ako ga kombinujete sa svežim povrćem, pravite odličnu „podlogu“ u stomaku sa kojom ćete moći da podnesete (razumni) deo alkohola koji ćete popiti.
Losos
Alkohol „ubija“ sve vitamine iz B grupe, pa zato treba da napravimo njihovu rezervu ako već znamo da ćemo piti alkohol. Vitamin B-12 pomaže da zadržite kognitivne sposobnosti čak i posle 2-3 čaše alkohola.
Piletina sa roštilja
Alkohol vam pravi „skokove“ u nivou šećera u krvi. Piletina će pomoći da se sve to stabilizuje. Ako pijete alkohol tokom ručka ili večere, sa menija izaberite pileće meso, za svoje dobro.
Kruške
Kruške i sok napravljen od njih redukuju efekat alkohola za 20% jer ubrzavaju rad čitavog digestivnog sistema. Tako će dobar deo alkohola samo proći kroz vas, bez ostavljanja teških posledica.
Kiseli krastavčići
Kiseli krastavčići i uopšte zakiseljeno povrće, sadrže elektrolite i malu dozu probiotika. Zbog toga će smanjiti potencijalne vrtoglavice i glavobolje. Pojedite nekoliko krastavčića ili, ako možete, popijte malo tečnosti u kojoj oni stoje. Ovo možete primenjivati i narednog dana kako biste sredili mamurluk.
E. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com