Sok od limuna umesto soli, ljuštenje paradajza vrelom vodom - Koji kulinarski trikovi su zaista efikasni, a koji ne?
Brzo ljuštenje belog luka
Savet: Ako treba da oljuštite veliku količinu belog luka, čenove potopite u hladnu vodu na oko pola sata.
Na ovaj način ćete odstraniti i najtanje slojeve ljuske, pa je zato ovaj trik odličan.
Proverite mese uz pomoć dlana
Savet: Da biste odredili koliko je mese pečeno, postavite prste kao na slici. Zatim dodirnite „jastuče“ ispod palca, a onda meso. Ako vam deluje da su iste čvrstine, onda je meso pečeno.
Ovaj trik je možda efikasan, ali vam je potrebno iskustvo. Prva 2-3 puta će vam biti teško da odredite da li su meso i dlan „isti“, ali onda ne bi trebalo da imate problema.
Brzo seckanje crnog luka
Savet: Za brzo i efikasno seckanje crnog luka, podelite ga na dva dela. Zatim napravite nekoliko paralelnih zaseka (žute linije na fotografiji), a zatim iseckajte po crvenim linijama.
Ovaj metod je odličan i mogu da ga koriste i početnici jer nisu potrebne nikakve veštine sa nožem.
Mariniranje piletine pre pečenja
Savet: Ako volite meku i sočnu piletinu, pre pečenja je marinirajte u slanom rastvoru 8-12 sati.
Piletina pripremljena na ovaj način je sočnija i mekša od uobičajene.
Savršeni pirinač
Savet: Pirinač kuvajte 15 minuta na tihoj vatri i ne podižite poklopac. Odnos pirinča i vode treba da bude 1:1,5.
Na žalost, ovaj trik ne funkcioniše. Pirinač nije dovoljno kuvan, a možda bi trebalo i da dodate više vode. Možda bi ovo funkcionisalo sa integralnim pirinčem ili sa više vode i duže kuvanja.
Oštrenje noža tanjirom
Savet: Ako nemate alat za oštrenje noževa, možete ih naoštriti na donjoj ivici tanjira.
Ni ovaj trik ne funkcioniše, najviše zbog toga što je teško pronaći tanjir sa odgovarajućom ivicom. Istovremeno, zvuk je zaista neprijatan, a najverovatnije ćete oštetiti i nož i tanjir.
S. S. | CRNOBELO.rs / foto: instagram.com