Sok od limuna umesto soli, ljuštenje paradajza vrelom vodom - Koji kulinarski trikovi su zaista efikasni, a koji ne?
Možemo slobodno da kažemo da na internetu postoji na hiljade kulinarskih sajtova i još više videa na tu temu.
Pa, lako je naći svakakve savete koji će vam navodno olakšati kuvanje.
Ipak, ako ste probali neke od njih, verovatno ste shvatili da većina uopšte nije efikasna.
Zbog toga pogledajte koji kulinarski trikovi zaista deluju, a koji su samo gubljenje vremena:
Kuvanje krompira pre pečenja
Savet: Ako volite hrskav krompir koji je mek unutra, isecite ga, skuvajte ga, pa ga tek onda stavite u rernu.
Ovaj savet zaista funkcioniše i dobićete krompir koji ima sličan ukus krompiru iz restorana. Istovremeno, ovo je odličan način spremanja za one koji paze na svoju liniju - pošto je krompir već kuvan, za pečenje uopšte ne morate da koristite ulje.
Savršeno meko kuvano jaje
Savet: Ovo je savet Gordona Remzija. Ako želite savršeno meko kuvano jaje, treba da ga kuvate tačno 4,5 minuta.
I ovaj savet funkcioniše. Oni koji su ovo probali, kažu da su jaja koja su bila teška između 65 i 75 grama izgledala savršeno.
So zamenite nečim kiselim
Savet: Ako vam se obrok ne čini dovoljno slanim, umesto soli možete da dodate nešto kiselo, na primer sirće ili sok od limuna.
Ovaj trik funkcioniše, ali samo ako ste umereni. Limun će učiniti da jelo bude slano, ali će ga takođe učiniti i kiselijim. Ako ne volite kiseo ukus, najbolje je da koristite so.
Pravilna upotreba bibera
Savet: Umesto što kupujete mleveni biber, kupite ga u zrnu. Ispecite ga u tiganju bez dodavanja ulja, a zatim ga izdrobite uz pomoć oklagije.
Ovaj savet je odličan jer pečenje pojačava aromu bibera. Izdrobljena zrna će jelu dati odličan miris. Ipak, ako vam se ne dopada bogat ukus začina, najbolje je da koristite mleveni biber.
Ljuštenje paradajza vrelom vodom
Savet: Da biste oljuštili paradajz, zasecite ga (kao na fotografiji) i stavite ga u vrelu vodu. Nakon jedne minute ga stavite u hladnu vodu da se ne bi skuvao. Onda ga samo oljuštite.
Iako ovaj trik funkcioniše, treba da budete pažljivi sa vrelom vodom kako se paradajz ne bi skuvao. Istovremeno, pokušajte da skinete samo ljusku, bez pulpe ispod nje. Razlog je taj jer se tu, navodno, nalaze najhranljiviji sastojci.