8 trikova sa kojima ćete produžiti rok trajanja sveže hrane i maksimalno je iskoristiti
Šargarepu čuvajte u posudi sa vodom, a svež beli luk – u posudi sa uljem.
Koliko puta ste kupili povrće, ali ste ga na kraju bacili jer je uvelo brže nego što ste mislili?
Činjenica je da sveža hrana ima kraći rok trajanja, ali postoje trikovi koji će vam pomoći da ga produžite. Istovremeno, postoje načini da maksimalno iskoristite svežu hranu bez bacanja ostataka.
U nastavku nekoliko takvih trikova:
Lisnato povrće i sveže začine čuvajte u vlažnoj krpi
Povrće poput zelene salate i spanaća, ali i sveži začini poput peršuna, brzo se osuše i uvenu.
Ali ako ih umotate u vlažnu krpu i stavite u posudu, značajno ćete im produžiti rok trajanja.
Krompir i crni luk čuvajte odvojeno
Preporučuje se da i krompir i crni luk držite na suvom i hladnom mestu, ali ih nemojte stavljati u istu posudu.
Krompir oslobađa sastojak koji može da izazove pojavu gljivica i tako drastično skrati rok trajanja crnog luka.
Papriku čuvajte isečenu
Da bi paprike duže ostale sveže, isecite ih i stavite u zip kesu, pa u frižider.
Na ovaj način možete i da ih zamrznete – onda će vam trajati i nekoliko meseci.
Drži šargarepu u vodi
Da biste produžili rok trajanja šargarepe, držite ih u vodi.
Najbolje ih stavite u visoku posudu, tako da budu postavljene vertikalno, napunite posudu vodom i stavite u frižider.
Ne zaboravite da menjate vodu na svaka 2-3 dana.
Paradajz držite u frižideru, ali ga izvadite nekoliko sati pre jela
Niska temperatura u frižideru će učiniti da paradajz sporije uvene, ali je preporučljivo da ga izvadite nekoliko sati pre jela.
Razlog za to je njihov ukus – na sobnoj temperaturi paradajz ima izraženiji i bolji ukus.
Ne morate sve da bacite kada istekne rok
Kada je reč o dobro zatvorenoj hrani ili začinima, ne morate da ih bacate čim im istekne rok.
Ako u njima nema buđi i ne primetite promenu mirisa i ukusa, ove namirnice se mogu koristiti mesec ili dva po isteku roka.
Međutim, ako se radi o već otvorenom proizvodu, najbolje ga bacite.
Držite beli luk u ulju
Ako beli luk držite na ulju, moći ćete da ga koristite i do tri meseca.
U zavisnosti od toga kako ga koristite, možete ga iseći ili ostaviti cele čenove. Zatim ga stavite u posudu, potopite ga uljem i dobro zatvorite.
Iseckajte ostatke mesa i koristite ga za druga jela
Na primer, ako vam je ostala veća količina piletine, isecite je na manje komade i iskoristite za neki drugi recept, kao što je salata od piletine ili supa.
Tako iseckano meso možete staviti i u zamrzivač gde ga možete čuvati pola godine i više.
Spirova S. | CRNOBELO.rs / Foto: freepik