Tajne odlično spremljene hrane koje znaju samo najbolji kuvari

Svi se slažemo da je kuvanje umetnost. Da bismo sebe mogli nazvati dobrim kuvarom nije potrebno da imamo samo talenat, već i dobru obuku.

tajne-odlicno-spremljene-hrane-koje-znaju-samo-najbolji-kuvari-01.jpg

Pored ovoga, kao i kod svake druge umetnosti, i kuvanje ima svoje tajne koje generacije kuvara prenose jedni drugima.

Pročitajte nešto više o malo poznatim tehnikama koje će vaša jela učiniti ne samo ukusnijim, već i dovoljno dobrim za mnoge svetski poznate restorane:

- Volite ljute papričice, ali se plašite njihovog jakog pikantnog ukusa? Samo odstranite semenke i žilu na kojoj one stoje, a onda ih operite hladnom vodom. Aroma će ostati, a nestaće jaka ljutina.

tajne-odlicno-spremljene-hrane-koje-znaju-samo-najbolji-kuvari-1.jpg

- Da biste spremili krompir sa hrskavom koricom bez prženja u ulju, pospite ga brašnom, promešajte i stavite da se peče.

- Da biste napravili desert sa manje masnim šlagom, odnosno sa manje kalorija, zamenite šlag sa ¾ umućenih belanaca.

- Ne znate da li da povrće barite u hladnoj ili u kipućoj vodi? Jednostavno je, ono koje raste pod zemljom bari se u hladnoj vodi, a ono koje raste iznad zemlje u kipućoj vodi.

tajne-odlicno-spremljene-hrane-koje-znaju-samo-najbolji-kuvari-2.jpg

- Da biste se uverili da ste dovoljno umutili belanca, sud u kojem ste ih mutili okrenite naopako. Ako su dobro umućena, neće se izlivati iz posude.

- Potrudite se da cveklu spremate u foliji umesto da je kuvate. Tako će bolje zadržati ukus, boju i, naravno, vitamine.

- Ako želite da luk iseckate na kocke, onda pratite ovaj redosled: isecite luk na polovinu, a zatim isecite vrh i napravite nekoliko horizontalnih zaseka, i nekoliko zaseka po dužini – broj zaseka zavisi od toga kolika veličina kocki vam je potrebna, a na kraju samo isecite popreko.

tajne-odlicno-spremljene-hrane-koje-znaju-samo-najbolji-kuvari-3.jpg

- Preliv na salatu stavljajte tek pošto je prethodno posolite. Ulje u prelivu neće dozvoliti da se so u potpunosti rastopi ako je stavite na kraju, pa se tako može desiti da presolite salatu.

- Jedan od najvažnijih trikova koji sprečava lepljenje testenine je da za njeno kuvanje upotrebite što je više moguće vode. Stavite barem 1 litar vode na svakih 100 grama testenine i imaćete savršeno skuvanu testeninu.

- Tajna savršenog testa za slatkiše je jednostavna: Težina brašna treba da bude jednaka težini šećera, a težina jaja jednaka težini putera.

tajne-odlicno-spremljene-hrane-koje-znaju-samo-najbolji-kuvari-004.jpg

- Da biste napravili pire od krompira, dodajte sodu bikarbonu na vrh noža zajedno sa mlekom i mešajte viljuškom 2-3 minuta.

- Postoji nekoliko načina da iscedite više soka iz limuna: stavite ga u toplu vodu, zagrejte ga u mikrotalasnoj 15-20 sekundi, protrljajte ga po radnoj površini nekoliko puta, stiskajući ga dlanom odozgo.

tajne-odlicno-spremljene-hrane-koje-znaju-samo-najbolji-kuvari-5.jpg

- Da biste proverili da li je ulje dovoljno zagrejano za prženje, spustite varjaču u šerpu. Ako se oko nje formiraju mehurići, možete da počnete sa pripremom.

- Da biste napravili ukusan i zrnast pirinač, pre nego počnete da ga kuvate u vodi, prvo ga propržite u tiganju na malo ulja. Da bi pirinač imao lepu aromu, dok se kuva, u vodu dodajte jedan čen belog luka, a izvadite ga na kraju.

- Nikada ne dodajite ulje u vodu u kojoj se kuva testenina ako želite da je poslužite uz sos. Ulje će sprečiti da testenina upije sos i neće primiti lep ukus od njega.

- Želite li da isečete paradajz na komade, a da pri tom ne iscuri sav sok iz njega? Secite samo po udubljenjima na površini paradajza. Tu je pregrada između semenki, pa tako neće iscuriti tečnost koja se nalazi oko njih.

tajne-odlicno-spremljene-hrane-koje-znaju-samo-najbolji-kuvari-6.jpg

- Opšte je poznato da za razvlačenje testa za pitu radnu površinu treba da pospemo brašnom.

- Ako razvlačite testo za slatku pitu, dodajte u brašno malo kakao praha. Ovo neće uticati na ukus testa, već će mu dodati malo suptilne arome.

- Da biste napravili ukusne ćufte, prvo malo propržite luk na puteru ili ulju, a zatim ga izmešajte sa mlevenim mesom.

- Ovo ne samo da će naglasiti aromu luka, već će i poboljšati ukus ćufti i učiniće ih mekšim, a i osiguraćete se da nećete naći delove sirovog luka u isprženim ćuftama.

- Svaki kuvar ima svoju tajnu za savršeno pripremljen biftek, ali se sve tajne svode na jedno: tiganj mora da bude toliko dobro zagrejan da se dimi.

tajne-odlicno-spremljene-hrane-koje-znaju-samo-najbolji-kuvari-7.jpg

 (O)Milena | CRNOBELO.rs / foto:clker.com

Možda vas zanima:

Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Оblik tela poput mrava: Zvezde koje su uvećale zadnjicu ubrizgavajući sopstvene masti Lipofiling je jednostavna kozmetička procedura koja u poslednje vreme sve više z...
Моdni zakoni kraljica stila: 10 komada odeće koje svaka dama mora da ima u garderoberu Тајna najbolje odevenih žena na svetu je skrivena u bezvremenskim klasicima koji...
Маsaža stopala u javnom prevozu, papuče za toalet: 15 stvari koje je moguće videti samo u Aziji U zemljama Azije vlada potpuno različita i neobična atmosfera svakodnevnice u od...
Каkо dа naučite decu da se hrane pravilno, bez plača i nervoze? Naterati dete da jede ono što je zdravo umesto onog što želi, može biti pravi iz...
Кada je želja za seksom jača od gladi – ilustracije koje će vam rasplamsati fantaziju (18+) Sa više od 277 hiljada pratioca na Instagramu, italijanska ilustratorka Frida Ka...