11 tајni koje vam zaposleni u prodavnicama brze hrane ne žele priznati
Brza hrana je postala svakodnevnica u našim životima, pa joj često ne možemo odoleti pri samoj pomisli na nju.
Međutim, nakon ovih 11 tajni stvari će se barem malo promeniti.
Kakve tajne i trikove koriste zaposleni kako bi vas privukli da jedete više i češće, a o tome ćute:
1. Svi sendviči imaju manje-više isti ukus
Da ne postoje začini i varijante slatkog, slanog i kiselog gotovo svi recepti bi imali sličan ukus. Ukus uglavnom zavisi od začina u mesu i sosovima.
2. Pljeskavice su instant
Pljeskavice se prže za 30 sekundi jer su prethodno bile zamrznute na niskim temperaturama.
3. Sendviči se prave da se brzo pojedu
Još jedan trik – sendviči i dodaci su osmišljeni tako da ih ne treba mnogo žvakati. Dovoljno je žvakati 12 do 15 puta pre nego što progutate zalogaj. A što manje žvaćete to ćete količinski više pojesti.
4. Boje na logo-u pojačavaju apetiti
Crvena i žuta boja su sa razlogom prisutne na gotovo svakom logo-u brze hrane. Ovo se obično tumači kao „teorija o kečapu i senfu“, jer su to boje dodataka koje po navici stavljamo u svaki sendvič.
5. Glavni cilj – da vam prodaju što više
Dokazano je da je čoveka mnogo lakše navesti da kupi nešto što nije planirao ukoliko mu je to direktno ponuđeno. Zbog toga, zaposleni na kasi nikada ne koriste reč „ne“. Umesto „ne želite?“ oni vas pitaju „želite li da probate...?“, „sa krompirićima?“, „uzećete i...?“
6. Prosečna čaša napitka - greška
Prosečna čaša pića bi bila prosečna kada bi imalo samo 3 veličine. Međutim, budući da ima veličina kao što su super velika i ekstra velika, „prosečna“ čaša je zapravo mnogo veća u nizu. A čovek ima tendenciju da bira zlatnu sredinu, pa tako i nastaje greška.
7. Меso sa roštilja - iluzija
Tragovi na mesu koji čine da ono izgleda kao pečeno na roštilju su svakako privlačni, ali su, nažalost, lažni. Ti tragovi se prave još prilikom zamrzavanja.
8. Salate nisu zdravija alternativa
Koliko god vam izgledale svežije i zdravije od mesa, preko salata se neretko dodaje aditiv kako bi duže ostale sveže. Iako se smatra da je 100% bezbedan, aditiv je ipak nezdrav.
9. Јајa u sendvičima nisu čista jaja
Tačnije „sveža jaja“ su mešavina jaja i još nekoliko dodatnih aditiva.
10. Gazirani sokovi se razlikuju od onih u flašama
Sigurno ste primetile da su gazirani sokovi u prodavnicama brze hrane različiti od onih koje uobičajeno kupujete u prodavnicama. Tajna je u tome što se koncentrat soka i voda mešaju na licu mesta, u mašini sa koje se i toče, pa zbog toga imaju svežiji ukus.
11. Hrana nije „za poneti“
Većina recepata gubi originalni sočni ukus nakon samo nekoliko minuta. Tačnije, krompirići su sveži 5 minuta, a hamburger je ukusan u prvih 20 minuta.
M. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com