Cena, pakovanje, miris: Šta sve može da promeni ukus hrane koju jedemo?
Мuzika
Preglasna muzika „uništava“ ukus jela, pa vam se može činiti da vam nešto nedostaje dok ga jedete. Ali tihe melodije pozitivno utiču na receptore za ukus i hrana „dobija“ bogatiji ukus.
Мišljenje drugih
Ukus hrane isto tako zavisi i od psihološkog aspekta – mišljenja osobe sa kojom jedete.
Ako jedete brzu hranu sa nekim ko konzumira samo zdravu hranu, onda će i vama jelo biti presoljeno ili premasno jer osećate grižu savesti.
Depresija
Ukus hrane zavisi i od raspoloženja jer nivo serotonina i norepinefrina utiče na percepciju slatkog, slanog i gorkog. To su hormoni koji vas „teraju“ da posegnete za slatkišima u trenucima kada ste neraspoloženi.
Оkolina
Mišljenje o hrani može biti i pod uticajem mesta na kome jedete i stereotipa tipa: najlepši kroasani su u Francuskoj, najbolja pica u Italiji i slično.
Čak i da u blizini vašeg doma postoji pekara u kojoj su kroasani bolji od francuskih, vama će jednostavno biti ukusniji ako ih jedete u Parizu sa pogledom na Ajfelovu kulu.
M. M. | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com