Cena, pakovanje, miris: Šta sve može da promeni ukus hrane koju jedemo?
Da li će vam se dopasti ukus jela ili ne zavisi od veštine kuvara, ali i od kvaliteta samih namirnica.
Ipak, ponekad, jedna ista hrana u različitim okolnostima može imati različit ukus zavisno od toga gde i sa kim jedete.
Zapravo, na čulo ukusa mogu uticati mnogi drugi faktori kojih niste bili svesni.
Pogledajte koji faktori vam mogu promeniti ukus hrane i pića:
Cena
Verovali ili ne, što je hrana skuplja to vam izgleda ukusnije, a isto važi i za pića.
Pa tako, ako popijete 2 čaše vina i potom saznate cenu oba, verovatno ćete dati prednost onom koje je skuplje.
Razlog tome je što je većina ljudi navikla da misli da su skuplje stvari i kvalitetnije, pa tako psihološki utičete na čulo ukusa.
Pakovanje
Nije čudno što dizajneri stalno prevazilaze sami sebe kada osmišljaju pakovanja i uvode neke novitete, jer to privlači kupce, a pored prodaje to utiče i na ukus.
Tako je deci mleko ukusnije kada im ga ponudite u njihovoj omiljenoj čaši nego kada im isto mleko sipate u običnu, nepoznatu čašu.
Isto važi i za odrasle, primer su trikovi sa „zdravom hranom“ – ukoliko na pakovanju stoji natpis da je nešto zdravo, činiće im se i da je ukusnije i biće srećniji dok ga konzumiraju.
Posuđe u boji
U jednom istraživanju je dokazano da je topla čokolada spremljena na isti način i poslužena u beloj, crvenoj, narandžastoj i bež čaši, degustatorima bila najukusnija kada su je probali iz narandžaste i crvene čaše.
Мiris
Мiris hrane utiče na apetit, pa prijatan miris čini jelo mnogo privlačnijim i ukusnijim.