„Žena iz sela, a kola iz Nemačke“ - 5 polovnih automobila koji su „ikone“ Balkana

Kada je reč o automobilima i Balkanu, neminovno nam pada na pamet nekoliko očiglednih izbora za najomiljenije prevozno sredstvo stanovništva.

zena-iz-sela-a-kola-iz-nemacke-5-polovnih-automobila-koji-su-ikone-balkana-1.jpg

Šta će kupiti gastarbajter koji se vraća iz inostranstva sa ciljem da izazove ljubomoru kod komšija? Koje je najizdržljivije vozilo uz čiju pomoć ćete se popeti po strmom terenu sa blatom do kolena?

Kojih 5 automobila ima kultni status na Balkanskom poluostrvu?

Jugo 45/55

Ovo je prilično očigledan izbor. Nema vozača na Balkanu koji nekad nije vozio Jugo. Jugo je deo istorije Balkana.

Proizvodio se od 1980. do 2008. godine, pa zato lako mogu da se nađu delovi za održavanje, a i zasićenost tržišta njegovu cenu čini prilično niskom (oko 250 do 300 evra).

zena-iz-sela-a-kola-iz-nemacke-5-polovnih-automobila-koji-su-ikone-balkana-2.jpg

Golf 2

Nemački automobili imaju dobru reputaciju na Balkanu. Ponekad čak i previše dobru. Zato je Golf kao kvalitetan auto veoma tražen na tržištu i drži dobru cenu, čak i ovaj stariji model (iznad 400 evra).

Pored Dvojke, traženi su i Golf 1 i 3, a zanimljivo je da je ovaj auto posebno popularan kod bosanskih vozača.

zena-iz-sela-a-kola-iz-nemacke-5-polovnih-automobila-koji-su-ikone-balkana-3.jpg

Mercedes – Benz 190Е

Najčešća situacija zašto se vozi ovaj automobil je sledeća: Gastarbajter iz nekog srpskog sela vraća se kući posle tromesečnog rada u Nemačkoj, a uštedeo je i malo novca. Šta će uraditi sa novcem, a da to bude nešto što će videti komšije? 

Kupiće Mercedes. Ovo je veoma udobno vozilo, a naravno i veoma kvalitetno izrađeno, pa zato najčešće ovaj tip Mercedesa možemo da vidimo i kao taksi vozila.

zena-iz-sela-a-kola-iz-nemacke-5-polovnih-automobila-koji-su-ikone-balkana-4.jpg

Audi 80

Nema mnogo toga da se kaže o ovom automobilu, osim da je relativno jeftin za vožnju i održavanje. Isto tako, ovaj auto je i zabavan jer ima prilično jak motor od 2,3 kubika.

zena-iz-sela-a-kola-iz-nemacke-5-polovnih-automobila-koji-su-ikone-balkana-5.jpg

Lada Niva

Ovo je ikona lovaca i seljana koji žive na planinama, a imaju malo više sredstava, pa ne moraju da se snalaze sa Jugom. Šalu na stranu, Lada Niva je zaista izdržljivo vozilo i može da se popne i uz najnepristupačniji teren zbog kratkog međuosovinskog razmaka i tankih guma koje se probijaju kroz blato.

zena-iz-sela-a-kola-iz-nemacke-5-polovnih-automobila-koji-su-ikone-balkana-6.jpg

Bonus vozilo: Bilo koji BMW iz devedesetih

Ove automobile su obožavali „žestoki momci“ i „sponzoruše“, ali isto tako i trkački entuzijasti. Jedna izreka kaže: „Žena može da ti bude i iz sela, ali pas i kola moraju da budu iz Nemačke“.

Koliko god da se šalimo, BMW je veoma poštovano vozilo i to sa razlogom. Isto tako, njegova cena svakodnevno pada, pa sve više vozača rešava da kupi stari model.

zena-iz-sela-a-kola-iz-nemacke-5-polovnih-automobila-koji-su-ikone-balkana-7.jpg

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com

Možda vas zanima:

Тоrta od 3 sloja čokolade, bez kora i pečenja Nikada nećemo reći „ne“ dezertu, naročito ako se radi o troslojnoj čokoladnoj tr...
Тоblerone tunel – novi deo tela devojaka koji će one slikati ovog leta na plaži Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju novi trendovi, koje devojke „slepo“ s...
Теst za koji je potrebno samo da spojite dlanove: Kakvog partnera imate pored sebe? Dlanovi osobe mogu da kriju tajne i karakteristike koje se teško primete na prvi...
Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Тrikovi koji će vam pomoći u neprijatnim situacijama u poslednjem trenutku Kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatna iznenađenja se dešavaju uvek kada naj...
Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...