Omiljene knjige najvećih pisaca svih vremena

Veliki pisci ne kriju da ih oduševljavaju dela njihovih kolega.

omiljene-knjige-najvecih-pisaca-svih-vremena-01.jpg

Mnogi poznati pisci bili su inspirisani tuđim romanima, a motivisala su ih dela njihovih omiljenih autora.

Pođite od sebe, i vi sigurno verujete preporukama ljudi koje cenite. A, šta jedan pisac može više da ceni nego dela onih koji su mu uzor u životu?

Ako ste se nekada pitali ko su bili omiljeni pisci i romani Nabokovu, Hemingveju, Dž.R.R. Martinu ili Beketu, ovo su odgovori:

Ernest Hemingvej

On je često istu knjigu čitao više puta, a na njegovoj listi su se našla dela Dostojevskog, Tolstoja, Emili Bronte i to „Ana Karenjina“, „Orkanski visovi“, „Madam Bovari“, „Rat i mir“, „Braća Karamazovi“ i „Dablinci“.

omiljene-knjige-najvecih-pisaca-svih-vremena-1.jpg

Vladimir Nabokov

Autor poznate „Lolite“ obožavao je „Preobražaj“ Franca Kafke „Ulis“ Džejmsa Džojsa i „Pronađeno vreme“ Marsela Prusta. Sva ova dela danas se smatraju klasicima svetske književnosti.

omiljene-knjige-najvecih-pisaca-svih-vremena-2.jpg

F. Skot Ficdžerald

Autor grandioznog dela „Veliki Getsbi“, Ficdžerald, obožavao je Ibzenovu „Lutkinu kuću“, Stendalov psihološki roman „Crveno i crno“, drame Oskara Vajlda, priče Gi de Mopasana i dela Meri Šeli.

omiljene-knjige-najvecih-pisaca-svih-vremena-3.jpg

Semjuel Beket

Najpoznatiji autor drame apsurda, „Čekajući Godoa“, bio je povučena osoba, ali je mnogo voleo da diskutuje o knjigama. Najpohvalinje reči imao je za „Put oko sveta za 80 dana“ Žila Verna, Selindžerovog „Lovca u raži“, „Stranca“ Albera Kamija i Igoovog „Zvonara Bogorodičine crkve u Parizu“.

omiljene-knjige-najvecih-pisaca-svih-vremena-4.jpg

Dž. K. Rouling

Znamo je kao autorku serijala „Hari Poter“, koji je pravi biser moderne književnosti. Među knjigama koje je inspirišu, uvek je isticala „Emu“ Džejn Ostin, kao i dečiju knjigu „Priča o tragačima za blagom“ autorke Edit Nezbit, sa kojom se Roulingova često poistovećivala.

omiljene-knjige-najvecih-pisaca-svih-vremena-5.jpg

Dž. R. R. Martin

Martin je autor književnog serijala „Pesma leda i vatre“, a uopšte ne iznenađuje da mu je omiljena knjiga Tolkinov „Gospodar prstenova“. Ali, u njegovoj biblioteci mogu se naći i dela Stivena Kinga, kao i moderni trileri, među kojima je i „Iščezla“ Džilijen Flin.

omiljene-knjige-najvecih-pisaca-svih-vremena-6.jpg

E. D. | CRNOBELO.rs / foto: pinterest.com