Gledao je kako mu otac tuče majku, godinama je trpeo šale o Džejdi - zašto je Vil Smit izgubio kontrolu na dodeli Oskara?

Vil Smit je imao prilično traumatično detinjstvo, a Džejda i on već godinama trpe šale od komičara – možda je sve to uzrok incidenta na dodeli Oskara. Međutim, sam glumac se našalio na račun muškarca sa alopecijom, a ovo nije prvi put da je udario nekoga na važnom događaju.

gledao-je-kako-mu-otac-tuce-majku-godinama-je-trpeo-sale-o-dzejdi-zasto-je-vil-smit-izgubio-kontrolu-na-dodeli-oskara-01.jpg

Javnost je podeljena oko toga da li je ponašanje Vila Smita na ovogodišnjoj dodeli Oskara bilo opravdano. Dok neki kažu da je udarac zaslužen jer se Kris Rok šalio na račun bolesti, drugi smatraju da, iako je šala neukusna, nasilje ne bi trebalo da bude rešenje.

Istovremeno, neki izvori tvrde da Kris Rok tada nije ni znao da Džejda ima alopeciju, pa mu treba oprostiti nepristojnu šalu.

gledao-je-kako-mu-otac-tuce-majku-godinama-je-trpeo-sale-o-dzejdi-zasto-je-vil-smit-izgubio-kontrolu-na-dodeli-oskara-02.jpg

Ali izgleda da je glumac već neko vreme „skupljao“ bes, ne samo prema Krisu Roku, već i prema drugim komičarima, pa je na dodeli Oskara situacija eskalirala.

Godine 2016, isto na dodeli Oskara, Kris Rok je ispričao vic o Džejdi. Te godine je supruga Vila Smita bojkotovala događaj jer među nominovanim kandidatima gotovo da nije bilo Afroamerikanaca i ljudi koji nisu bele rase.

Drugi razlog Džejdinog bojkota bio je taj što Vil Smit nije dobio nominaciju za ulogu u filmu Concussion.

gledao-je-kako-mu-otac-tuce-majku-godinama-je-trpeo-sale-o-dzejdi-zasto-je-vil-smit-izgubio-kontrolu-na-dodeli-oskara-03.jpg

Kris Rok je bio voditelj događaja kada se našalio na račun Džejdine odluke o bojkotu.

„Džejda se naljutila, Vil se naljutio, svi su se naljutili. Znate, Džejda je rekla da neće doći večeras jer protestuje. Pomislio sam, zar ona ne glumi u seriji? Bojkotovaće dodelu Oskara? Ja ne bih odbio takav poziv.“

Komičar je izrekao i šalu u kojoj je suptilno želeo da istakne da Vil Smit nema na šta da se žali jer je jedan od najplaćenijih glumaca.

„Nije fer što je Vil toliko dobar, a nije dobio nominaciju. Takođe nije fer što je Vil Smit dobio 20 miliona dolara za ulogu u filmu Wild Wild West“.

gledao-je-kako-mu-otac-tuce-majku-godinama-je-trpeo-sale-o-dzejdi-zasto-je-vil-smit-izgubio-kontrolu-na-dodeli-oskara-04.jpg

Prema nekim izvorima, komičar je više puta pričao šale o Džejdi i Vilu i na svojim stend-ap predstavama širom SAD. Od kada je par otkrio da ima otvoren brak, mnogi komičari su sebi dali slobodu da se šale na račun toga.

Na primer, na dodeli BAFTA nagrada ove godine, Rebel Vilson je rekao:

„Najbolja uloga Vila Smita u prošloj godini je kada glumi da mu ne smetaju momci njegove žene.“

gledao-je-kako-mu-otac-tuce-majku-godinama-je-trpeo-sale-o-dzejdi-zasto-je-vil-smit-izgubio-kontrolu-na-dodeli-oskara-05.jpg

Pre dve godine, kada je Vil Smit čestitao rođendan bivšoj ženi na Tviteru, Kris Rok se našalio u komentarima:

„Tvoja žena pokazuje mnogo razumevanja.“

gledao-je-kako-mu-otac-tuce-majku-godinama-je-trpeo-sale-o-dzejdi-zasto-je-vil-smit-izgubio-kontrolu-na-dodeli-oskara-06.jpg

Neki veruju da pored brojnih neukusnih šala, veliki udeo u Smitovom izlivu besa ima i njegova mračna prošlost:

U autobiografiji koju je objavio u novembru 2021. godine, Vil Smit je otkrio da je mnogo puta bio svedok nasilja koje je njegova majka pretrpela od strane oca.

„Kada sam imao devet godina video sam kako je moj otac udario moju majku, toliko snažno da je ona izgubila svest. Video sam kako pljuje krv. Mislim da me je taj trenutak definisao kao osobu.“

gledao-je-kako-mu-otac-tuce-majku-godinama-je-trpeo-sale-o-dzejdi-zasto-je-vil-smit-izgubio-kontrolu-na-dodeli-oskara-07.jpg

Glumac kaže da je na njega, pored nasilja, veliku traumu ostavila njegova nesposobnost da pomogne majci.

„U svemu što sam od tada uradio – nagradama, pažnji šalama – nalazi se suptilno izvinjenje mojoj majci zbog toga što ništa nisam učinio. Zbog toga što se nisam suočio sa ocem. Zbog toga što sam bio kukavica.“

Vil Smit je toliko mrzeo svog oca, da je na trenutke pomišljao i da ga ubije. Pa kada se sve ovo uzme u obzir, možda će postati jasno zašto je glumcu bilo teško da se kontroliše kada mu je žena „napadnuta“.

gledao-je-kako-mu-otac-tuce-majku-godinama-je-trpeo-sale-o-dzejdi-zasto-je-vil-smit-izgubio-kontrolu-na-dodeli-oskara-08.jpg

Međutim, neki i dalje kritikuju njegovo ponašanje na dodeli Oskara, ističući da se i on sam šalio na račun čoveka sa alopecijom 1991. godine.

Na Tviteru je podeljen snimak intervjua iz 1991. godine u kojem se Vil Smit šali na račun basiste Džona Vilijamsa, koji je, kao i Džejda, izgubio kosu zbog alopecije.

„Basista ima pravilo – mora svaki dan da stavlja vosak na glavu. To je pravilo“, kaže glumac u videu.

Nakon što je shvatio da se publika ne smeje kao što je očekivao, glumac je dodao da je to bila samo šala.

https://www.youtube.com/watch?v=pQVAqgJrrNU

Istovremeno, ubrzo posle dodele Oskara, proslavio se još jedan video na kojem se vidi kako glumac udara muškarca na premijeri filma Men in Black III.

Na snimku iz 2012. godine vidi se kako se komičar iz Ukrajine pretvara da je novinar. Navodno, komičar je često prelazio granicu u svojim šalama, čak je i hapšen zbog toga, pa je za neke ovaj Smitov udarac opravdan.

Dok se Vil Smit pozdravljao sa komičarem, on ga je zagrlio i poljubio. Smit ga je odmah odgurnuo od sebe i na kraju ga je udario.

Šta vi mislite o incidentu na dodeli Oskara? Da li je Smitovo ponašanje opravdano ili je trebalo da problem sa komičarem reši na mirniji način?

Spirova S. | CRNOBELO.rs / Foto: Daily Mail