Pregled golim rukama, trudnice ne leže tokom porođaja: 14 činjenica o trudnoći u Severnoj Koreji

Da li ste znali da su u Severnoj Koreji kondomi zabranjeni, a testovi za trudnoću se prodaju isključivo na crno? I zbog čega su blizanci srećniji od ostalih beba u ovoj zemlji?

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-1.png

Kada se spomene ime Severne koreje, uvek se rađa asocijacija na nešto tajanstveno i misteriozno. Manjina zna kako se realno živi u ovoj hermetički zatvorenoj državi, koja egzistira gotovo odvojeno od ostatka sveta.

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-2.png

Da li ste se zapitali kakav je tretman trudnica i njihove dece? U kakvim uslovima rade bolnice u kojima se rađajunove generacije? Kakva prava i slobodu imaju žene prilikom donošenja odluke da budu majke ili ne?

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-3.png

Saznajte 14 neobičnih, ali istinitih činjenica o trudnoći u Severnoj Koreji:

1. Doktori ručno proveravaju trudnoću.

Sa izuzetkom većih bolnica, kao što je ginekološko-akušerska klinika u Pjongjangu, većina lokalnih bolnica u Severnoj Koreji nema ultrazvučne aparate.

Zbog nedostatka savremene medicinske opreme, lekari vrše pregled trudnica golim rukama, piše časopis The Guardian.

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-4.jpg

2. Žene se porađaju u uspravnom položaju.

U svetu popstoji čitav niz debata o optimalnom popložaju za vreme porođaja. Većina bolnica primenjuje horizonatalni, a buduće majke nemaju ništa protiv da se porađaju ležeći na leđima.

U Severnoj Koreji su žene podstaknute na porođaj u upsravnom položaju. Prema podacima Birth International-a, оvo i nije tako loša ideja kako u prvi mah zvuči.

Trudnice nemaju nikakve komplikacije, a navodno je i gubitak krvi manji. Istovremeno je olakšan posao i zaposlenima u bolnici.

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-5.jpg

3. Коntracepcija je ilegalna.

Upotreba kondoma tokom intimnih odnosa je od izuzetne važnosti za prevenciju polno prenosivih bolesti ili pak za izbegavanje neželjene trudnoće. U zemljama širom sveta se na ovu temu vode masovne kampanje i obuke u školama.

U Severnoj Koreji nije tako. Ni deca ni odrasli nemaju pojma o kontraceptivnim sredstvima jer su ona ilegalna. Jedina dozvoljena zaštita je apstinencija, odnosno suzdržavanje od seksa, tvrdi Daily NK.

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-6.jpg

4. Теstovi za trudnoću se prodaju isključivo na crno.

U razvijenim zemljama se prodaju od 1970. tih, pa svaka devojka može da kupi test za kućnu upotrebu u apoteci ili drogeriji. Ne i u Severnoj Koreji. Tamošnje žene su tek nedavno saznale da oni uopšte i postoje.

Liberalniji lekari neretko preuzimaju rizik, pa krše stroga pravila izlazeći u susret pacijentkinjama. Testovi za trudnoću se prodaju isključivo na crno.

Dileri ih švercuju iz Južne Koreje i koštaju mnogo skuplje nego u Kini. Cela procedura je tajna, ali je sve veći broj akušera koji se odlučuju na ovaj potez, оtkriva Daily NK.

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-7.jpg

5. Prevremeno rođena deca se čuvaju u starim inkubatorima.

U poređenju sa prošlošću, danas je veća šansa za preživljavanje odnosno normalan rast i razvoj nedonoščadi, pre svega zahvaljujući modernoj tehnologiji.

Međutim, čini se da je u klinikama Severne Koreje vreme stalo. Prema The Washington Post-u, prevremeno rođena deca se još čuvaju u starim inkubatorima. I ostali aparati su zastareli.

Odgovor koji su reporteri dobijali od bolničkog osoblja je da oni  „samo izgledaju staro spolja, a da su im unutrašnji delovi novi.“

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-8.jpg

6. Blizanci imaju poseban tretman.

Dvojke, trojke i više dece rođene iz jedne trudnoće u Severnoj Koreji se smatraju kao „znak dobre sreće“. Zato te bebice imaju popseban tretman. Smeštene su u posebnim odeljenjima gde dobijaju veću pažnju.

Blizanci su privilegovani i u kasnijem životu, tako što pohađaju specijalne škole i stiču bolje obrazovanje. Nepoznato je da li i njihove majke uživaju neke beneficije.

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-9.jpg

7. Novorođenčad umotavaju u ćebiće.

Neposredno nakon porođaja, bebe se umotavaju u toplo i prijatno ćebence, gde se osećaju sigurno kao i majčinoj utrobi. Priliko posete ginekološko-akušerske klinike u Pjongjangu, reporteri The Washington Post-a su primetili da se novorođenčad u Severnoj Koreji umotava u ćebiće.

Ostaje nejasno da li je reč o kulturi ili praktičnoj primeni jer zaposleni nisu bili raspoloženi za odgovor na ovo pitanje.

pregled-golim-rukama-trudnice-ne-leze-tokom-porodaja-14-cinjenica-o-trudnoci-u-severnoj-koreji-10.jpg

Nastavlja se na sledećoj strani...



Možda vas zanima:

Моmak je iznenadio devojku knjigom sa svim njihovim sastancima tokom prve godine veze Da li mislite da kod nas postoje muškarci sa ovako kreativnim idejama? Da li ste...
Мuškarci i žene ne mogu biti prijatelji: 25 činjenica povezanih sa seksom Seks. Za neke uživanje, za druge nužna potreba, a za teće potpuno nepotrebna opc...
Znaju se od malih nogu, ima tetovažu u njegovu čast: 12 činjenica o supruzi Lionela Mesija Poznato je da fudbaleri imaju veoma atraktivne supruge, a takva je i supruga Mes...
Zašto deca u rukama prosjaka stalno spavaju? Ovaj tekst je bio objavljen pre nekoliko meseci. Autor teksta nije tačno poznat,...
Zabranjeno je da imate prijatelje suprotnog pola: 10 ljubavnih običaja u Južnoj Koreji Stari Korejci su veoma tradicionalni, pa će vas osuđivati ako se ljubite i grl...
Uvek kasne, jedu miševe i krokodile: 11 činjenica o životu u Vijetnamu Vijetnamac će teško stići na vreme na zakazani susret, a nije uopšte čudno ako u...