Šta da uradite i kako da se izborite sa sobom kada vam nedostaje neko ko više nije u vašem životu?

Ponekad, koliko god da smo svesni da neka osoba iz nekog razloga više nije deo našeg života, ne možemo da se izborimo sa osećajem da nam nedostaje.

sta-da-uradite-i-kako-da-se-izborite-sa-sobom-kada-vam-nedostaje-neko-ko-vise-nije-u-vasem-zivotu-1.jpg

Možda nas je podsetio neki miris, neka pesma, ili neka situacija u kojoj smo prepoznali nešto zajedničko. Osećanje, iako prolazno, u trenutku je zaista bolno i realnost je da ne postoji ni jedan jedini i univerzalni način na koji možete da se izborite sa njim.

Ali, možete se potruditi da pomognete sebi, u zavisnosti od situacije.

Ovo je nekoliko saveta za najčešće situacije u kojima vam neko nedostaje:

Nedostaje vam neko ko živi daleko

Svima nam se desilo da se neko nama blizak, bilo da je prijatelj ili rođak, preseli barem u drugi grad, a često i u drugu državu ili na drugi kraj sveta.

Iako znate da su to uradili da bi im bilo bolje, ne možete da pomognete sebi sa sebičnim osećanjem da ih želite pored sebe, jer vam te osobe nedostaju.

Na sreću, danas postoje društvene mreže koje zbog lakše dostupnosti komunikaciji nastavljaju da održavaju iluziju blizine. Kažemo iluziju, jer ništa ne može ad zameni fizičku bliskost.

Ako imate dovoljno finansijskih mogućnosti, možete da planirate i posete barem jednom godišnje.

Druga opcija je da se još više zbližite sa ljudima koji su ostali geografski blizu vas, jer se veoma često pravi fatalna greška i održava se blizak odnos na daljinu, dok se realno ostali bliski odnosi zapostavljaju.

Nedostaje vam bivši partner

Ovo može da se desi čak i ako ste vi bili osoba koja je prekinula vezu ili je bivši partner bio pravi idiot. Dobra stvar kod ovog nedostajanja je što vas unutrašnji instinkt „tera“ da ga sakrijete sa svih društvenih mreža i da njegovo pojavljivanje pred svojim očima svedete na minimum, pa čak i na nulu.

Iskoristite opcije „hide from timeline“ ili „mute“, pa ako treba arhivirajte sve poruke i mejlove, kako bi vam bile što manje vidljive.

Na taj način se samo povremeno možete setiti bivšeg partnera i fokusirati se samo na ono što vas je odvojilo od njega, ali ne i na ono kvalitetno što vas je prethodno držalo zajedno.

U međuvremenu, počnite intenzivnije druženje sa prijateljima, posvetite se nekom hobiju i povežite se sa ljudima koji vas zaista cene.

sta-da-uradite-i-kako-da-se-izborite-sa-sobom-kada-vam-nedostaje-neko-ko-vise-nije-u-vasem-zivotu-2.jpg

Nedostaje vam prijatelj sa kojim ste smanjili kontakt

Možda ste u osnovnoj ili u srednjoj školi mislili da su vam to prijatelji za ceo život, ali kada ste počeli da studirate ili da radite i da se profesionalno razvijate, vaši putevi su krenuli u različitim smerovima.

Svaki povratak kući ili prolazak blizu škole i mesta gde ste izlazili, podsećaju vas na jedno drugo vreme i normalno je da vas hvata nostalgija. Ipak, razmislite o rizicima ponovne komunikacije.

Da li ste spremni i na to da se vaš prijatelj iz detinjstva danas pretvorio u nešto sasvim drugo? Da vam se možda i neće toliko dopasti? Da li ste razmislili da li vam možda nedostaje samo ideja koju imate na osnovu uspomena, a ne sama osoba?

Pomirite se sa tim da čak i da obnovite prijateljstvo, ono će imati sasvim drugačiji kontekst. Da, prihvatljivo je da nekada uspete da se dogovorite da popijete kafu, ali ne treba da se nadate da će stvari biti kao nekada.

Nedostaje vam neko ko je preminuo

Ovo je najteži scenario od svih, jer sa ove tačke nema povratka. Nekada smrt dolazi iznenada, a nekada nam nekoga koga volimo uzme posle duge bolesti. U ovom slučaju sebi treba da date dovoljno vremena da preživite tugu i gubitak.

Sledeći korak je da se suočite sa novonastalom realnošću u kojoj te osobe više nema u vašem životu i da se potrudite da sačuvate što više uspomena iz lepih i srećnih vremena.

Iskoristite ovaj period da se posvetite nečemu kreativnom i preusmerite svoju energiju na konstruktivne ciljeve.

sta-da-uradite-i-kako-da-se-izborite-sa-sobom-kada-vam-nedostaje-neko-ko-vise-nije-u-vasem-zivotu-3.jpg

E. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Тоp 10 najpoželjnijih Airbnb smeštaja širom sveta Airbnb je u poslednje vreme postao veoma popularna i povoljna opcija za pronalaž...
Теst: Која žеnа vam izgleda najstarije? Koliko puta ste se našle u situaciji da treba da procenite koliko godina ima nek...
Теst ličnosti: Šta ste prvo primetili na slici? Na osnovu toga šta prvo primećujete u svojoj okolini i kako percipirate svet o...
Теst karaktera kroz svakodnevnu naviku: Kako izgleda vaša pasta za zube? Psiholozi kažu da čak 40% naših postupaka nisu svesne odluke, već jednostavno na...
Тuristička mesta za koja imate visoka očekivanja, a realnost će vas razočarati Do nekih od najpoznatijih svetskih atrakcija je teško doći zbog mnoštva ljudi ko...
Тrikovi koji će vam pomoći u neprijatnim situacijama u poslednjem trenutku Kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatna iznenađenja se dešavaju uvek kada naj...