Zlatna krvna grupa - najređa na svetu, sa njom je rođeno samo 43 osobe

Svi znamo da postoje četiri krvne grupe - A, B, AB i 0. Krvna grupa jedne osobe najviše zavisi od genetike, ali i grupe naroda kojoj pripada.

zlatna-krvna-grupa-najreda-na-svetu-sa-njom-je-rodeno-samo-43-osobe-1.jpg

Veliki deo ljudi ima Rh pozitivnu grupu, a oni sa negativnom čine samo 15% stanovništva.

Ipak, pored ovih, postoje i druge varijacije krvnih grupa, a najređu među njima ima samo 43 osobe na celom svetu.

Ova krvna grupa je zaista retka i kada je prvi put otkrivena 1961. godine, lekari su mislili da će embrion sa tom krvnom grupom umreti u materici.

zlatna-krvna-grupa-najreda-na-svetu-sa-njom-je-rodeno-samo-43-osobe-2.jpg

Krv čine crvena i bela krvna zrnca, trombociti i plazma. Svaki deo ima svoju ulogu, ali crvena krvna zrnca određuju krvnu grupu.

Na površini ovih ćelija se nalaze proteini koji se zovu antigeni. Prisustvo ili odsustvo određenih antigena određuje krvnu grupu. Na primer, oni sa krvnom grupom A imaju samo A antigene, oni sa krvnom grupom B imaju samo B antigene, oni sa krvnom grupom AB imaju antigene obe grupe, a oni sa 0, nemaju ih uopšte.

Crvena krvna zrnca imaju još jedan antigen koji se zove Rh protein. Kada krv ima RhD protein, ona je pozitivna, a kada ga nema, ona je negativna. Kombinacija A, B i RhD antigena daje 8 krvnih grupa.

Pravo objašnjenje krvnih grupa je mnogo komplikovanije, ali uglavnom, protein RhD se odnosi samo na 61 potencijalni protein Rh sistema.

Kod zlatne krvne grupe nedostaju svi mogući antigeni u Rh sistemu.

Ono što zlatnu krvnu grupu čini posebnom je to što je bolji univerzalni donator i od 0 krvne grupe. Istovremeno, kompatibilna je i sa drugim ređim krvnim grupama, ali danas postoji samo 9 živih donatora.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com