Bonton za stolom: Ne naslanjajte se laktovima na sto, postoji dva načina držanja viljuške
Nedostatak manira za stolom može zaista da utiče na vašu reputaciju. Čak i ako niste neka važna osoba, trebalo bi da poznajete ova osnovna pravila ponašanja za stolom, posebno ako ste na nekom važnom događaju.
Pogledajte pravila koja su najčešće zaboravljena, ali treba da ih znate:
Kako se pravilno jede?
1. Izbegavajte da stavljate laktove na sto. Dok sedite za stolom, potrudite se da vaši dlanovi budu vidljivi.
2. Žvakanje sa otvorenim ustima je neučtivo, a ponekad i odvratno. Ako jedete i neko vam postavi pitanje, prvo progutajte zalogaj, a zatim odgovorite.
3. Ako ste na privatnoj večeri, nemojte da solite jelo ili da stavljate druge začine pre nego što ga probate. U suprotnom, možete uvrediti domaćina.
4. U javnosti ne bi trebalo da duvate u hranu ili da je isečete na manje komade. Ovo se smatra detinjastim ponašanjem.
5. Hleb možete da kidate rukama Puter nanosite na svaki zalogaj posebno, nožem.
6. Na formalnoj zabavi ili večeri, ljudi se obično ne kucaju čašama kako bi nazdravili. U ovim situacijama samo podignite čašu do visine svojih očiju.
Kako se koristi salveta?
7. Salvetu odvijajte polako, nemojte da je tresete. Ako je reč o maloj salveti, odvijte je potpuno. Ako je veća, preklopite je na pola.
8. Za vreme obroka salvetu stavite na svoje krilo. Ako je potrebno da privremeno napustite sto, salvetu stavite na stolicu. Kada se večera završi, salvetu stavite na levu stranu od tanjira.
9. Salvetu ne stavljajte u okovratnik.
10. Salvetom nemojte da brišete usne. Umesto toga, očistite ih blagim tapkanjem. Salvetu nikada nemojte da koristite za čišćenje pribora ili za vaš nos.
Kako se upotrebljava pribor za jelo?
11. Postoje dva načina držanja viljuške - kontinentalni i američki. U prvom slučaju viljuška je okrenuta prema dole, a kažiprst je postavljen na nju. U drugom slučaju, viljušku držite kao kašiku.