6 skulptura širom sveta koje kriju dirljive priče

Svako umetničko delo ima svoju priču i krije neku poruku.

6-skulptura-sirom-sveta-koje-kriju-dirljive-price-01.jpg

Preko svojih dela, umetnici izražavaju svoja osećanja, trude se da nam ispričaju neku priču, a ponekad svoje slike i skulpture posvećuju nekoj ličnosti ili događaju.

Često je priča koja se krije iza umetničkih dela zaista dirljiva.

Postoji mnogo skulptura čija je priča tužna, a simbolika onih koje slede sigurno će vam naterati suze na oči:

Nelo i Patraš

Pored Bogorodičine katedrale u Antverpenu, u Belgiji, nalazi se skulptura dečaka koji spava sa svojim psom ispod „pokrivača“ od kamenja.

Na prvi pogled skulptura izgleda zaista slatko, ali priča koju krije daleko je od lepe.

Dečak kojeg skulptura predstavlja je Nelo, a on i njegov pas Patraš su glavni junaci priče it 19. veka.

Prema priči, Nelov život je bio zaista težak. Dete se borilo sa siromaštvom i glađu, a na kraju je umrlo. Mali dečak se smrznuo od hladnoće i umro dok ga je grlio njegov najbolji prijatelj Patraš.

6-skulptura-sirom-sveta-koje-kriju-dirljive-price-02.jpg

Pištolj sa čvorom

Pored sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku nalazi se skulptura revolvera čija je cev zavezana u čvor.

Skulptura je poznata pod imenom „Nenasilje“ i delo je umetnika Karla Frederika Rutersvarda.

Ovo bronzano umetničko delo napravljeno je u čast pevača i Karlovog prijatelja Džona Lenona kojeg je ubio obožavalac ispred kuće.

6-skulptura-sirom-sveta-koje-kriju-dirljive-price-03.jpg

Ljubav

Burning Man je festival na kojem se svake godine izlaže na stotine umetničkih instalacija. Ali, jedno od najboljih je delo ukrajinskog skulptora Aleksandra Milova.

Skulptura prikazuje dve odrasle osobe okrenute jedna drugoj leđima, dok se njihova „unutrašnja deca“ drže za ruke.

Ovo umetničko delo može da se tumači na nekoliko načina. Neki smatraju da odrasli predstavljaju razvedene roditelje, a deca su jedan vid žrtve razvoda.

Neki, međutim, veruju da skulptura predstavlja dvoje zaljubljenih kojima ego ne dozvoljava da reše probleme između sebe.

Postoji i verovanje da skulptura predstavlja odrasle ljude koji su izgubili svoje detinjstvo.

6-skulptura-sirom-sveta-koje-kriju-dirljive-price-04.jpg

Cipele na obali Dunava

Za vreme Drugog svetskog rata Jevreje su terali da stanu pored reke, a zatim bi bili streljani.

U čast stradanja ovih ljudi, na obali Dunava postoji skulptura koja predstavlja cipele 3.500 Jevreja ubijenih pored reke.

Skulptura se nalazi u Budimpešti u Mađarskoj.

6-skulptura-sirom-sveta-koje-kriju-dirljive-price-05.jpg

Hačiko

U Tokiju možete videti veliku statuu napravljenu u čast psa Hačika.

Za većinu, ovo je samo obična skulptura psa, ali oni koji znaju priču svesni su značenja skulpture.

Hačiko je pas kojeg je čuvao univerzitetski profesor Ueno. Pas je svakoga dana čekao svog gospodara da se vrati sa posla, čak i posle njegove smrti. Celih 9 godina Hačiko je čekao na autobuskoj stanici sa nadom da će se njegov vlasnik vratiti.

Nakon smrti, Hačiko je sahranjen pored Uenovog groba.

6-skulptura-sirom-sveta-koje-kriju-dirljive-price-06.jpg

Muškarac i žena

Ova skulptura priča tužnu priču o dvoje ljubavnika.

Ali i Nino bili su zaljubljeni jedno u drugo, ali nisu mogli da budu zajedno zbog različitih religija svojih porodica. Njihova priča je ovekovečena u skulpturi koja je delo Tamara Kvesitadže i nalazi se u Gruziji.

Svakoga dana u 19 časova muškarac i žena se kreću jedno prema drugom sve dok ne izgleda kao da će se poljubiti,  zatim se tužno odvajaju.

S. S. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Тоp 10 najpoželjnijih Airbnb smeštaja širom sveta Airbnb je u poslednje vreme postao veoma popularna i povoljna opcija za pronalaž...
Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Оblik tela poput mrava: Zvezde koje su uvećale zadnjicu ubrizgavajući sopstvene masti Lipofiling je jednostavna kozmetička procedura koja u poslednje vreme sve više z...
Моdni zakoni kraljica stila: 10 komada odeće koje svaka dama mora da ima u garderoberu Тајna najbolje odevenih žena na svetu je skrivena u bezvremenskim klasicima koji...
Маsaža stopala u javnom prevozu, papuče za toalet: 15 stvari koje je moguće videti samo u Aziji U zemljama Azije vlada potpuno različita i neobična atmosfera svakodnevnice u od...
Кada je želja za seksom jača od gladi – ilustracije koje će vam rasplamsati fantaziju (18+) Sa više od 277 hiljada pratioca na Instagramu, italijanska ilustratorka Frida Ka...