Vodič za „dobre supruge“ iz 1950. godine: Ne žalite se ako je muž došao kasno, izujte mu cipele

Uvek imajte spremnu večeru, budite sveži kada vaš muž dođe i popravite šminku, nemojte ga dočekivati sa posla sa žalbama i ne zaboravite da su njegovi razgovori važniji od vaših... Koliko je ovih pravila iz prošlosti primenljivo danas i da li uopšte treba da bude ovako?

vodic-za-dobre-supruge-iz-1950-godine-ne-zalite-se-ako-je-muz-dosao-kasno-izujte-mu-cipele-01.jpg

U maju 1955. godine, Housekeeping Monthly je objavio tekst pod naslovom The Good Wife’s Guide (Vodič za dobru suprugu) u kojem se navodi većina stvari koje žena treba da radi da bi bila dobra supruga i dobra majka.

Mnogi od vas se možda smejati ovim preporukama, ali lepo je videti šta je nekada bilo uobičajeno u društvu i kako su izgledali odnosi supružnika u prošlosti.

Pravila koja su žene trebale da poštuju u prošlosti da bi bile „dobre supruge“:

1. Uvek imajte pripremljenu večeru. Zato je dobro da već prethodnog dana isplanirate šta ćete spremiti za večeru. To će biti način da mu pokažete da mislite na njega i da se brinete za njegove potrebe. 

2. Većina muškaraca je gladna kada se vrati sa posla i to što znaju da mogu da očekuju dobar obrok kod kuće (naročito ako im je to omiljeno jelo) biće za njih prava dobrodošlica.

3. Pripremite se za muža. Uvek se odmorite 15 minuta da biste bili sveži kada on dođe. Popravite šminku, stavite traku u kosu... On je proveo ceo dan sa ozbiljnim ljudima.

4. Unesite humor i potrudite se da mu budete zabavni Verovatno mu je potrebno podizanje raspoloženja i vaš zadatak je da to uradite.

5. Sredite kuću. Pre nego što vaš muž dođe, važno je da sakupite sve knjige, igračke, nepotreban papir i obrišete prašinu sa stola.

6. U mesecima kada je hladno vi ste ti koji treba da naložite vatru kako bi on mogao udobno da se odmara. Vaš muž će se osećati kao da je na sedmom nebu dok se odmara, a to će i vama popraviti raspoloženje. 

7. Spremite decu. Operite im ruke i umijte ih (ako su mali), očešljajte ih i, ako je potrebno, presvucite ih.

8. On će doći umoran, pa se pobrinite da deca budu što tiša. Kada on dođe, ne uključujte veš mašinu ni usisivač.

9. Budite srećni što ga vidite. Dajte mu topao osmeh i pokažite mu da iskreno želite da ga zadovoljite. Slušajte šta želi da vam kaže.

10. Možda imate stotine stvari da mu kažete, ali kada dođe sa posla, nije pravi trenutak za to. Neka prvo on kaže šta ima – zapamtite da su njegovi razgovori važniji od vaših.

11. Zapamtite da je veče njegovo vreme. Nikada ne bi trebalo da se žalite ako je kasno došao kući, ako je bio na večeri ili ako je negde izašao bez vas. Umesto toga, pokušajte da shvatite da je on stalno pod pritiskom, pa kada je kod kuće on samo treba da se odmara.

12. Morate osigurati da dom bude mesto gde on može u miru i spokoju da odmori i telo i dušu.

13. Ne dočekujte ga sa pritužbama i problemima.

14. Neka se oseća prijatno. Dozvolite mu da sedne u svoju omiljenu fotelju ili da legne u sobu. Uvek treba da imate spremno njegovo omiljeno piće.

15. Namestite mu jastuk i ponudite se da mu izujete cipele. Govorite tiho umilnim glasom.

16. Nikada ga ne pitajte šta radi i ne dovodite u pitanje njegov integritet. Zapamtite da je on glava kuće i da najbolje zna šta treba da se radi. Nikada ne bi trebalo da sumnjate u njega.

17. Dobra žena uvek zna gde joj je mesto.

Šta mislite, da li biste mogli da živite ovako? Da li su ovi stavovi potpuno prevaziđeni ili poznajete neke žene koje i dalje primenjuju ova pravila za srećan brak?

B. S. B. | CRNOBELO.rs / Foto: freepik

Možda vas zanima:

Теst karaktera kroz svakodnevnu naviku: Kako izgleda vaša pasta za zube? Psiholozi kažu da čak 40% naših postupaka nisu svesne odluke, već jednostavno na...
Теksas jakna je obavezan komad za ovu sezonu: 30 ideja kako da je nosite Iako dugo vremena nije bila u modi, pre nekoliko sezona teksas jakna je ponovo s...
Тајne kozmetičara slavnih dama: Kako da izgledate mladoliko u svako doba? Žene vole da izgledaju savršeno u svako doba, a to je moguće ukoliko se pravilno...
Таta, kako da preživim sve ovo bez tebe – bez tvojih krila da poletim? Koliko je potrebno da bi se preživelo u ovom svetu koji je gluv pa ne čuje? Do k...
Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Моmak je iznenadio devojku knjigom sa svim njihovim sastancima tokom prve godine veze Da li mislite da kod nas postoje muškarci sa ovako kreativnim idejama? Da li ste...