„Dekoracije i bonton za svadbe su jedna nova dimenzija“: Zašto odbijam da uživam u planiranju svadbe?

„Svi osuđuju neveste koje nisu uzbuđene zbog svoje svadbe i planiranja, ali oduvek sam se divila eleganciji sa kojom se govori o svadbama uz korišćenje nekog „stručnog“ svadbarskog žargona koji nikada nije ušao u moj vokabular.“

dekoracije-i-bonton-za-svadbe-su-jedna-nova-dimenzija-zasto-odbijam-da-uzivam-u-planiranju-svadbe.jpg

Ovako svoju ispovest započinje mlada koja ne razume uzbuđenje oko planiranja svadbe i koja se oseća kao da mlade oko nje govore u nekim tajnim šiframa.

„Dok su druge devojčice sa kojima sam išla u obdanište, malo po malo gradile sliku idealne svadbe, ja sam se trudila da mi se u nos ne zaglave kockice kojima smo se igrale.

Tokom detinjstva sam bila bombardovana porukama iz Diznijevih filmova da devojke ne postaju samosvesne dok ne postanu nečije supruge. I kao neko ko se mnogo više zadovoljava čitanjem (i pisanjem) vesti, želim samo da kažem – ne slažem se.

I 20 godina kasnije, ta osećanja su ostala – Udaću se za 4 meseca, a još uvek nisam formirala konačno mišljenje o izgledu pozivnica. Pinterest me pobeđuje. Sve je toliko lepo, da posle silnog gledanja više ništa nije lepo ni dovoljno dobro. Više sam zabrinuta za to da li će se gosti lepo provesti. I nadam se da će šale i dobrog raspoloženja biti dovoljno među njima, da fotograf ne bi morao da traži da poziraju.

Da nije bilo mog organizatora venčanja i moje snaje koja se nedavno udala, verovatno do sada ne bih imala ni haljinu, ni ketering, a još manje ideju kako, pobogu, treba da izgleda i da se aranžira glavni sto.

Guglala sam sva najčešće postavljana pitanja, ali izgleda da je, osim osnovnih pravila za ponašanje za stolom i poštovanje starijih, bonton za svadbe jedna nova dimenzija.

Sa punim radnim vremenom i mačkom koja mi dosađuje po ceo dan, nisam imala dovoljno vremena da naučim ceo taj novi svadbarski jezik koji ću zaboraviti čim dođem do oltara. Prepustila sam sve odluke u vezi mog (dobro, našeg) velikog dana prijateljima i porodici, ali ne zato što sam namerno pokušala da im ukažem poštovanje na smislen način (izvinite).

Kada budem razgledala svadbeni album za 10 godina, neću obraćati pažnju na to kakve su bile salvete, ili na to da izgledam kao Snapchat duh pod svim tim svetlima, pa čak ni na to da mi veštačke trepavice na lice bacaju senku poput paukove mreže.

Primećivaću samo svog budućeg supruga i sebe kako stojim pored njega sjajnih, zaljubljenih očiju. Sećaću se svih neugodnih govora, moje deveruše koja mi je držala venčanicu dok sam išla u toalet i koja me je osvežavala, i osećaja topline, ne zato što je podijum bio ispunjen i lepljiv, već zato što sam bila okružena ljudima koje volim.

To ne znači da se žene koje su opsednute svim detaljima oko svadbe ne brinu i za širu sliku i druge značajne stvari. Zavidim onima koje su sposobne da realizuju specifične i sofisticirane kreativne vizije, a da im uz to ostane i energije za sve ostalo.

A, šta o meni govori to što sedim na zadnjem sedištu u turi za planiranje sopstvene svadbe, umesto da uhvatim volan i uzmem stvar u svoje ruke?

S obzirom na to koliko sam opuštena, vidim koliko su nepravedno tretirani i koliko lošu reputaciju dobijaju oni koji nemaju vremena za sve te detalje i planiranja. Važno je da se osećaš kao da imaš potpunu kontrolu nad svojom budućnošću, a kada je bolji početak za to ako ne pre jednog od odlučujućih trenutaka u vašem životu?

Zato, kada se moja najbolja drugarica bude udavala, ili kada moja sestra bude izgovarala DA, neću moći da im dam odgovore na to kakvu paletu boja treba da izaberu.

Ono što ću moći da uradim jeste da osiguram da će biti osvežavane tokom celog događaja i da im ispričam koliko je zabavno biti duboko zaljubljen u novog supruga.“

M. M. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Оsnovna bonton pravila koja treba da postanu način života Pravila lepog ponašanja se mogu razlokovati u različitim zemljama sveta i između...
Мајkа dve ćerke koristi staru odeću da sašije moderne komade bez da troši novac Pre nekoliko godina, Sara Tiau je počela da šije odeću sa ciljem da uštedi na ku...
Маli bonton podsetnik za pravilno i kulturno ponašanje u restoranu Kada odete u restoran nije dovoljno samo da pozdravite osoblje i da ostavite bak...
Мuški izgovori: Zašto sam izneverio trudnu ženu? Ne posotoji razlog koji može opravdati preljubu za vreme trudnoće. Ipak, preljub...
Мladi prvo rade, pa biraju fakultet: 5 razloga zašto je Švedska zakon zemlja za život Oba roditelja imaju porodiljsko odsustvo, a prosečni životni vek je 82 godine. Z...
Аstro kutak: Jedna stvar koja je neophodna svakom horoskopskom znaku Nemojte davati očigledne odgovore – vazduh ili ljubav. Svaki horoskopski znak ...