Kako na decu utiču roditelji koji po ceo dan zure u ekrane?

Sva deca slede primer koji im daju njihovi roditelji, a to važi i kada su u pitanju navike u korišćenju pametnih uređaja.

kako-na-decu-uticu-roditelji-koji-po-ceo-dan-zure-u-ekrane-1.jpg

Niz istraživanja ukazuje na to da zabavljanje roditelja igricama na mobilnom telefonu umesto da posmatraju kako njihovo dete, na primer, gradi kule u pesku, šteti međusobnom odnosu.

To zatim može dovesti i do problema u ponašanju dece. Nedovoljna podrška i komunikacija sa roditeljima rezultira frustracijama ili hiperaktivnošću. Deca plaču, ljute se i pokazuju bes.

kako-na-decu-uticu-roditelji-koji-po-ceo-dan-zure-u-ekrane-2.jpg

Kada je roditelj zagledan u ekran mobilnog telefona, on praktično zapostavlja svoje dete. Komunikacija je prekinuta i to utiče da se osoba u razvoju oseća odbačeno i nevoljeno, što dalje dovodi i do drugih neželjenih posledica u ponašanju i opštem mentalnom stanju.

Na žalost, ovakve situacije uopšte nisu retke u današnje vreme, kada smo, može se reći, zavisni od tehnologije i od svojih pametnih telefona.

Mnogi roditelji na ovaj način kompenzuju nezadovoljstvo realnim životom i misle da se opuštaju i odmaraju dok igraju igrice na telefonu ili su aktivni na društvenim mrežama.

Neka istraživanja u ovoj oblasti pokazala su da što je roditelj nezadovoljniji realnošću, to se više posvećuje digitalnoj tehnologiji.

kako-na-decu-uticu-roditelji-koji-po-ceo-dan-zure-u-ekrane-3.jpg

Stvari idu dotle da se neki roditelji odmaraju od sopstvene dece, zaboravljajući koliko je u toku rasta i razvoja ključno njihovo fizičko prisustvo.

Da bi se ovo sprečilo, roditelj najpre treba da bude svestan šta se dešava dok samo „surfuje“ preko svog telefona i tableta.

U tim trenucima dete vidi kako je osoba koju najviše voli posvećena nečem sasvim drugom. Zato, umesto čitanja vesti preko aplikacije, bilo bi bolje da roditelj čita štampane dnevne novine ili časopis, jer ne postoji rizik da se „prepusti“ sadržaju.

Slobodno vreme treba da bude što više posvećeno detetu, građenju zajedničkih uspomena i učvršćivanju bliskosti.

E. D. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Тоblerone tunel – novi deo tela devojaka koji će one slikati ovog leta na plaži Na društvenim mrežama stalno se pojavljuju novi trendovi, koje devojke „slepo“ s...
Теst za koji je potrebno samo da spojite dlanove: Kakvog partnera imate pored sebe? Dlanovi osobe mogu da kriju tajne i karakteristike koje se teško primete na prvi...
Тroše kao milioneri: Koji horoskopski znakovi se razbacuju novcem? Ne štede na garderobi niti na izlascima, a galantni su kako prema sebi tako i pr...
Тrikovi koji će vam pomoći u neprijatnim situacijama u poslednjem trenutku Kao po nekom nepisanom pravilu, neprijatna iznenađenja se dešavaju uvek kada naj...
Тaman kada poželite da ga „ubijete“, spremiće vam romantičnu večeru – to je savršen muškarac koji va... Savršeni muškarci više ne postoje. Pričajte mi malo o tome. Ili ne, bolje da ja ...
Оd lažnog kidanpovanja do vožnje levom stranom – kraljevske pripreme Megan Markl (foto) Ovih dana Megan Markl prolazi čitav niz intenzivnih obuka pre nego što zvanično ...