5 saveta za vaspitavanje dece koje možemo da preuzmemo od Šveđana

Sigurno ćete se složiti da vaspitavanje dece nije lak zadatak. Potrebno je mnogo ljubavi, pažnje i vremena. Ponekad previše truda izaziva kontra-efekat, a deci treba dozvoliti da se igraju i da fantaziraju.

5-saveta-za-vaspitavanje-dece-koje-mozemo-da-preuzmemo-od-svedana-1.jpg

Švedska može da posluži kao primer dobre prakse za vaspitavanje dece.

Možda ne znate, ali u ovoj zemlji oba roditelja imaju pravo na bolovanje posle rođenja deteta

Standard i briga o deci mnogo su veći nego u balkanskim zemljama. Ipak, postoje univerzalni saveti koje možemo da primenimo.

1. Ostavite svoju decu da spavaju na otvorenom

Da, dobro ste pročitali... U Švedskoj temperature često ne prelaze nulu, ali ih to ipak ne sprečava da povremeno puste svoju decu da spavaju u kolicima dok su napolju. Razlog je jednostavan, bebi prija svež vazduh.

2. Igrajte se sa svojom decom svaki dan

U Švedskoj postoji izreka koja glasi: „Nema lošeg vremena, ima samo loše odeće“. Zato se deca igraju napolju bez obzira da li padaju kiša ili sneg. Razlog ponovo leži u svežem vazduhu, ali i u sticanju imuniteta skakanjem po blatu.

Škole, isto tako, rade za vreme najhladnijih dana, a deca su srećna i razvijaju se na zdrav način.

5-saveta-za-vaspitavanje-dece-koje-mozemo-da-preuzmemo-od-svedana-2.jpg

3. Igranje u igraonicama

Roditelji u Švedskoj se retko odlučuju za dadilju, ali svoju decu stariju od godinu dana ostavljaju u igraonicama.

Cilj je da se deca do sedme godine igraju što više, a da onda posvete više vremena učenju.

4. Petak pretvorite u porodični dan

Ako vam se sviđaju skandinavske zemlje i njihova kultura, onda ste upoznati sa terminom „hygge“. Ipak, Šveđani su smislili svoj termin za ovo – „mysigt“.

Ideja je da se posle završenih dnevnih aktivnosti, roditelji i deca pokriju ćebetom i gledaju film, dok se oko njih širi aroma mirišljavih sveća.

5-saveta-za-vaspitavanje-dece-koje-mozemo-da-preuzmemo-od-svedana-3.jpg

5. Ne preterujte sa dodatnim aktivnostima

Trening, pa časovi klavira i na kraju vežbe za decu, sve u jednom danu. Zvuči poznato, zar ne? Roditelji svojoj deci žele najbolje, pa nije ni čudo što ih upisuju na brojne aktivnosti.

Šveđani daju prednost samo igri na otvorenom. Oni su vođeni idejom da deci treba omogućiti da se zabavljaju.

M. A. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Sve više žena želi da bude „kul tetka“ umesto da imaju svoju decu „Najverovatnije nikada neću biti majka. Ali, znate šta ću da budem? Kul, singl b...
Ispovest muža: „Moja žena je abortirala, a da mi to nije rekla, sada traži od mene da joj platim 50.... „Oboje dobro zarađujemo, a ona traži od mene da joj platim za vreme kada će biti...
„Iza svih savršenih fotografija na Instagramu kriju se razbacane igračke, mrve na sve strane, suze i... Sedela sam u kupatilu da odahnem kada sam uspavala decu. Polako listam Instagram...