REŠAVAMO ZAGONETKU: Sa kojim testovima cete imati spokojnu trudnocu?

Trudnoća se sa pravom naziva drugim stanjem, osim što telo žene menja i ulazi u specifičnu fazu, svest žene takođe je na udaru. Najčešće kod prve trudnoće javljaju se strahovi od neizvesnog i naizgled nerešiva pitanja, a među njima najdominantnije: - Da li će moje dete biti zdravo?

resavamo-zagonetku-sa-kojim-testovima-cete-imati-spokojnu-trudnocu-1.jpg

Rzvoj prenatalne dijagnostike, kao oblasti u medicini omogućio je roditeljima da vrlo rano dobiju odgovore na takva pitanja i uklone strahove.

PRVO TROMESEČIJE JE PREKRETNICA

Prvih tri meseca su ključna za razvoj vaše bebe, tada na pravilan razvoj ploda utiče ishrana, okuženje, vaše raspoloženje, ali je to i najpogodniji period za uklanjanje sumnji koja se tiču genetike i budućeg zdravlja  vašeg deteta.

Odaberite ginekologa i iskoristite dostupne mogućnosti, rasteretite se stresa i ostatak trudnoće provedite kao srećna i zadovoljna trudnica.

ISKORISTITE SVE MOGUĆNOSTI KOJE VAM SE PRUŽAJU

Dabl test- jedna od prvih stepenica u neinvazivnom prenatalnom testiranju.

Ovakav vid testiranja postao je praksa na našim prostorima i vaš odabrani lekar će vas najverovatnije uputiti na ovaj vid testiranja, važno je da imate u vidu da je na vama izbor gde će te se testirati i da imate mogućnost da vaše poverenje poverite onima za koje smatrate da će obaviti napouzdanije testiranje.

Dabl test se sastoji od ultrazvučnog pregleda i analize krvi.

Ultrazvuk omogućava lekaru da na neinvazivan način vidi fetus i organe fetusa, kao i da ono što je utvrdio prilikom pregleda dokumentuje slikom.

 Radi što tačnijih rezultata Dabl testa poželjno je da se između 12. i 14. nedelje u istom dana uradi biohemijska analiza krvi, kao i ultrazvučni pregled, sa tolerancijom kašnjenja do 48 sati.

Važno je napomenuti da ovaj test, iako neophodan nije u potpunosti pouzdan, jer su moguća odstupanja u rezultatima,  lažno pozitivnih rezultata (oko 5%), a sa druge strane, odlikuje ih još veća  stopa lažno negativnih rezultata (oko 15%).

Nakon Dabl testa, sledi Tripl test.

Ovaj nešto složeniji test ima mogućnost da detektuje Daunov sindrom u 69% slučajeva, ali uprkos svemu ovome, uredni rezultati oba testa ne otklanjaju sumnje u potpunosti i postoje šanse, iako procentualno male, da vaše dete ipak ima neki hromozomski poremećaj.

Tripl test možete uraditi između 16. i 18. nedelje, a statistika kaže da ultrazvučnim merenjem  nuhalnog nabora i dužine nosne kosti, može od 75-80 posto otloniti vaše sumnje, a u kombinaciji sa biohemijskim markerima, se ta stopa povećava i do 90 posto.

Šta ukoliko Dabl i Tripl pokažu neku anomaliju

Ukoliko se nalazite u ovakvoj situaciji i čitate ovo, verovatno ste očajni. Nemojte biti. Budite staloženi, nije kraj, ovi testovi nisu u potpunosti tačni i imate mogućnost da sebi priuštite još testiranja, koja će dati tačnije rezultate.

Invazivne dijagnostičke procedure, nisu ni naizgled strašne koliko njihov naziv zvuči.

 Analiza horionskih čupica, amniocenteza ili kordiocenteza, danas su svakodnevnica hiljade trudnica širom sveta, a milioni žena su sve već uspešno podvrgle ovom vidu testiranja i većina bi ih bez razmišljanja i ponovila.

Biopsija horionskih čupica, je intervencija kojom se već između 11. i 13. nedelje trudnoće mogu ispitati različita stanja embriona. Pojednostavljeno uzima se uzorak tkiva posteljice i analizira, a mogućnosta za to postoji zato što tkivo fetusa i posteljica imaju isto poreklo. Majka pre početka ove intervencije, mora potpisati suglasnost, kao i da prihvata rizik mogućih komplikacija.

Lekar na ultrazvuku prati fetus i kretanje igle koja se zabada kroz trbuh ili grlić materice i uzima uzorak, postoji rizik da može doći do spontanog pobačaja oko 1-3% , utvrđeno je da je taj procent za 1% veći nego kod amniocenteze.

Amniocenteza je metoda koja podrazumeva vađenje plodove vode za biohemijske i citogenetske analize, a ovo je ujedno i najstariji metoda koji je u lekarskoj praksi još od 1966. godine, pa se može reći da je danas prerasla u rutinsku metodu.

Plodova voda je kod ovakve dijagnostike tečnost “zlata vredna”, jer sadrži određenu količinu fetalne DNK, pa nam između 16. i 20. nedelje trudnoće . Kada lekar ubode iglu u trbuh izvlači oko 10 mililitara ove tečnosti, rizik od nastanka pobačaj je veoma mali iznosi od 0,5-1%. Nakon zahvata trudnica miruje otprilike 5 dana, a nakon toga nastavlja sa uobičajnim aktivnostima.

Kordocenteza je intervencija koju je optimalno uraditi između 20 i 22 nedelje trudnoće, a dva najčešća razloga za podvrgavanje ovom testiranju je kašnjenje za  amniocentezu ili neke indikacije da je ovaj zahvat neophodan.

Kordocenteza je zahvat prilikom kog se vadi krv iz pupčanika, iako deluje zastrašujuće zahvat je bezbolan, a manje neprijatnosti može izazvati ubod igle u trbuh.

Ipak, ovakve intervencije nose odrđen rizik i svaka nosi mogućnost pobačaja, a medicina je dovoljno napredovala da se i bez ovoga utvrde genetske anomalije ploda, jedina mana je što ovakve testove ne finansira fond, nego morate sami.

Ukoliko imate novca i želite najbezednije i najbolje za vas i vaše dete, razmislite o Neinvazivnim prenatalnim testovima (NIPT).

U krvi majke može se naći i krv fetusa, već nakon 7. nedelje trudnoće, ipak za što tačniji rezultat neophodno je sačekati da se navrši 10 nedjelja. Za razliku od gore navedenih intervencija NIPT ne snosi nikakav rizik po plod, a ni po majku, a rezultat testa je pouzdan i precizan. Dovoljna je mala količina krvi iz vene majke da bi se  dobile informacije o genetskom stanju bebe. Prilikom izvođenja  NIPT intervencije ne postoji nikakav rizik od spontanog pobačaja, a nivo stresa koji ovakva testiranja uzrokuju kod majki je minimalan.

resavamo-zagonetku-sa-kojim-testovima-cete-imati-spokojnu-trudnocu-2.jpg

KOME SE PREPORUČUJU NEINVAZIVNI PRENATALNI TESTOVI

Ukoliko imate više od 35 godina već ste kandidat za ovakvo testiranje, takođe ukoliko su vam loše ili granične vrednosti na dabl i tripl testu ili je vaš lekar uočio nešto na ultrazvučnom pregledu. Uklonite sumnje i podvrgnite se NIPT-u, takođe sasvim je opravdano da se plašite invazivnih metoda, iako su statističke vrednosti o kontraidikacijama prilikom takvog testiranja male, niko ne želi da  zajedno sa svojom bebom bude statistička brojka, pogotovo ukoliko ste već imale spontanih pobačaja ili ste se iscrpeli intervencijama veštačke oplodnje.

Dabl i tripl testovi nisu skroz tačni, ukoliko imate novca za dodatna NIPT, testiranja bez obzira na to što su vam rezultati prethodnih testiranja bili zadovoljavajući, nemojte propuštati mogućnost da otklonite i najmanju sumnju i ostatak trudnoće provedete bezbrižno i zadovoljno. Ne zaboravite srećna i rasterećena mama rađa zdravu bebu.

Možda vas zanima:

Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Маpa svih grčkih plaža na kojima su se pojavile meduze Letovanje u Grčkoj sada može biti još bezbednije, zahvaljujući mapi koja pokazuj...
Коmbinezoni u kojima volimo da provodimo tople dane (fоtо) Коmbinezon je komad odeće u kome možete izgledati glamurozno, ali ipak nenapadno...
Zаgonetke sa kojima ćete se pomučiti ako ste naviknuti da radite mehanički Iako ste u ovom trenutku možda u „оdmor“ stanju, ipak nije poželjno da u potpuno...
Zažalićete ako štedite na ovih 13 stvari Štedljivost je daleko od loše osobine, ali ima nekih stvari za koje vredi da pla...
Vоdič u 5 koraka: Kako da prestanete da pakujete stvari koje nikada ne obučete? Svako putovanje je ista priča – kofer je previše težak i prepunjen, a loše plani...