Nеоbične stvari koje se dešavaju u telu tokom trudnoće

Dok u utrobi majke raste novo biće, njen organizam prolazi kroz neverovatne promene koje pripremaju telo za dolazak bebe na svet.

neobicne-stvari-koje-se-desavaju-u-telu-tokom-trudnoce-01.png

Činjenica je da trudnice imaju različita iskustva kada prolaze kroz stanje trudnoće. Ipak, postoje određene fascinantne stvari koje je žensko telo u mogućnosti da uradi. Ovo su pet neobičnih stvari koje se dešavaju u toku trudnoće:

1. Тrudnica zaista blista.

Ukoliko vam ljudi kažu ili se vama samima čini da blistate, to nije samo zbog predivnog osećaja što ćete uskoro postati majka. Postoji i fiziološka osnova za takav sjaj.

Za vreme trudnoće, zapremina krvi u telu raste za neverovatnih 50%. Shodno tome, povećava se i količina krvi koju srce pumpa. Zbog povećane cirkulacije, mnoge žene izgledaju sjajnije.

Kako telo proizvodi više hormona, lojne žlezde više rade, a rezultat je čuveni sjaj u trudnoći.

neobicne-stvari-koje-se-desavaju-u-telu-tokom-trudnoce-1.jpg

2. Razvija se ceo novi organ.

Tokom trudnoće, u ženskom telu se razvija sasvim nov privremen organ – placenta. Njena uloga je veoma važna jer ima čitav niz specifičnih funkcija, objašnjavaju ginekolozi.

Placenta pričvršćuje fetus u razvoju za zid materice, kako bi omogućila dotok hranljivih materija, izbacivanje „otpadnog“ materijala i razmenu gasova preko majčinog krvotoka.

Теlo žene izbacuje posteljicu poslednju, obično neposredno nakon porođaja, a najkasnije pola sata od kako beba dođe na svet.

neobicne-stvari-koje-se-desavaju-u-telu-tokom-trudnoce-2.jpg

3. Trudne žene dišu drugačije.

Nije čudno što se trudnice žale na kratak dah i brz zamor. Naročito poslednjih meseci trudnoće, kada materica raste, pa počneda vrši pritisak na dijafragmu i pluća.

Disanje se menja i zbog visokog nivoa hormona progesterona. On ubrzava disanje i signalizira telu da smanji nivo ugljen dioksida u krvi.

neobicne-stvari-koje-se-desavaju-u-telu-tokom-trudnoce-3.jpg

4. Коsa ne opada.

Nakon porođaja uobičajeno je da se poveća opadanje kose. Tokom trudnoće, pak, se dešava sasvim suprotno. Kosa je gušća i bujnija.

Vlasi rastu intenzivnije iz dva razloga. Zbog visokog nivoa hCG hormona, štitasta žlezda ubrzano radi, a ona određuje rast dlaka po telu.

Progesteron, pak, koji je prisutan u velikim količinama, deluje tako što ubrzava rast dlaka. Kako se povećava nivo progesterona, gubitak kose se smanjuje.

neobicne-stvari-koje-se-desavaju-u-telu-tokom-trudnoce-4.jpg

5. Orgazmi su intenzivniji.

Povećan protok krvi u genitalijama i povišen nivo hormona koji utiču na seksulanu želju, predstavljaju kombinaciju koja stimuliše libido kod trudnih žena.

Intenzivnije se luči i oksitocin, odnosno hormon ljubavi, koji isto tako može da intenzivira orgazam.

Меđutim, ovo nije pravilo. Ima i trudnica koje uopšte nemaju želju za seksom tokom trudnoće.

neobicne-stvari-koje-se-desavaju-u-telu-tokom-trudnoce-5.jpg

M. A. | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Možda vas zanima:

Теtka sa knjigom, nabildovani, model: 10 likova koje ćete sresti na plaži Nekome odmaranje na plaži nekome ispijanje pića u baru. Polako, ali sigurno se b...
Оblik tela poput mrava: Zvezde koje su uvećale zadnjicu ubrizgavajući sopstvene masti Lipofiling je jednostavna kozmetička procedura koja u poslednje vreme sve više z...
Моmak je iznenadio devojku knjigom sa svim njihovim sastancima tokom prve godine veze Da li mislite da kod nas postoje muškarci sa ovako kreativnim idejama? Da li ste...
Моdni zakoni kraljica stila: 10 komada odeće koje svaka dama mora da ima u garderoberu Тајna najbolje odevenih žena na svetu je skrivena u bezvremenskim klasicima koji...
Маsaža stopala u javnom prevozu, papuče za toalet: 15 stvari koje je moguće videti samo u Aziji U zemljama Azije vlada potpuno različita i neobična atmosfera svakodnevnice u od...
Кada je želja za seksom jača od gladi – ilustracije koje će vam rasplamsati fantaziju (18+) Sa više od 277 hiljada pratioca na Instagramu, italijanska ilustratorka Frida Ka...