Jednostavan test sa prstima koji može da ukaže na rane simptome raka pluća

Mali broj ljudi povezuje svoje ruke i prste sa stanjem svojih pluća. Ipak, stručnjaci su otkrili trik sa prstima na rukama koji navodno može da otkrije tumor na glavnom respiratornom organu.

jednostavan-test-sa-prstima-koji-moze-da-ukaze-na-rane-simptome-raka-pluca-1.jpg

Ema Norton, medicinska sestra  na odeljenju onkologije u Bupa, Velika Britanija savetuje da spojite dva kažiprsta kao što je prikazano na slici.

Većina će primetiti procep između noktiju u obliku dijamanta. Ako ovakva praznina nedostaje, to je znak zadebljanja na prstima.

jednostavan-test-sa-prstima-koji-moze-da-ukaze-na-rane-simptome-raka-pluca-2.jpg

Ovaj naizgled beznačajan simptom pojavljuje se čak kod 35% pacijenata koji boluju od raka pluća, prema Cancer Research UK.  

Ovaj test koristi i profesionalno medicinsko osoblje, kao jednu od metoda za utvrđivanje stanja, ali ga možete i sami izvesti, a traje samo nekoliko sekundi.

Ukoliko ne uspete da vidite nikakvu prazninu, odnosno procep, između spojenih noktiju i prstiju, to znači da su vaši prsti otečeni.

jednostavan-test-sa-prstima-koji-moze-da-ukaze-na-rane-simptome-raka-pluca-3.jpg

Iako nema potrebe za panikom, sestra Norton ipak preporučuje da odete na pregled kako biste bili sigurni. U nekim slučajevima jednostavno može da se radi o natečenim prstima koji su nasledni.

Oticanje se odnosi na promenu oblika prstiju i noktiju. Najčešće počinje promenom na noktu, u smislu da postane mek, a okolna kožica koja ga okružuje je sjajna.

Nokat izgleda mnogo zaobljeniji i deblji kada se posmatra sa strane. Kraj nokta može da se zadeblja, da postane veći, do toga da se iskrivi. Ovo stanje najčešće nije praćeno bolom, a može da zahvati samo jedan nokat, a ne sve.

jednostavan-test-sa-prstima-koji-moze-da-ukaze-na-rane-simptome-raka-pluca-4.jpg

Kako se rak pluća povezuje sa otokom prstiju?

Zašto se prsti zadebljavaju i pri spajanju kažiprsta ne možete da vidite procep, još uvek nije jasno. Smatra se da je izazvano sakupljanjem tečnosti u mekim tkivima na kraju prstiju.

Ovo može biti posledica većeg protoka krvi u području ili zbog hemikalija ili hormona koje oslobađaju tumori. Nizak nivo kiseonika u krvi može isto tako da izazove oslobađanje proteina „vaskularnih endotelnih faktora rasta“.

Ovo može da dovede do oticanja i podele ćelija u perifernom delu noktiju. Oticanje i zadebljanje prstiju najčešće se povezuje sa karcinomom pluća.

Uz pomoć ovog jednostavnog testa lekari mogu mnogo ranije da otkriju bolest. Ipak, ovaj test nije 100% tačan, pa nema potrebe za panikom, dovoljno je samo da obavite pregled. 

M. S. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com