Koja hrana izbeljuje zube, a od koje hrane zubi požute?
Beli blještavi sjaj i zdravlje zuba ne zavise samo od direktne nege i brige o njima, već i od ishrane.
Možete ići na izbeljivanje zuba koliko god puta želite, ali ako ste ljubitelj određenih proizvoda koji to sprečavaju, proces menjanja boje će se stalno ponavljati.
Zato treba da obratite pažnju koju hranu treba da unosite jer je dobra za dentalno zdravlje, a koju treba da izbegavate da ne biste napravili nepotrebne probleme.
U nastavku pogledajte izbor hrane koju treba da unosite ili izbegavate zbog zdravlja svojih zuba i saznajte koja hrana izbeljuje, a koja hrana izaziva neprijatan miris:
Proizvodi koji štite zube i nepca
Pored uobičajene brige o zubima, doktori preporučuju da sledeće proizvode ubacite u ishranu:
Šargarepa – korisna je za sluzokožu usta i nepca, jača zubnu gleđ
Riba – fosfor je jedan od važnijih elemenata za održavanje oralnog zdravlja
Zeleno povrće – glavni izvor kalcijuma
Jabuka – odlična preventiva za dentalne probleme, masira nepca, čisti gleđ i osvežava dah
Kivi – velika količina vitamina C bez kojeg telo ne može da luči kolagen i nepca krvare
Sirevi – tvrdi sirevi imaju visok nivo soli, a bogati su i kalcijumom i fosforom, održavaju potrebnu pH vrednost u ustima i sprečavaju razvoj bakterija
Zeleni čaj – sastojci koje sadrži ubijaju bakterije koje izazivaju karijes
Da li boja zuba zavisi od hrane?
Ako vam se ne dopada boja vaših zuba, sa ciljem da postignete efekat izbeljivanja, izbegavajte određene proizvode jakih boja.
Namirnice koje boje zube
Crveno vino – posle konzumiranja isperite usta čistom vodom, ali zube nemojte odmah prati jer možete napraviti veći problem
Sokovi – svetlo voće i povrće imaju jak efekat zbog kiselina koje slabe zube i čine da se boja lakše promeni
Cvekla i borovnice – preterano konzumiranje čini da zubi postanu žuti
Začini – posebno kurkuma i kari imaju veliki uticaj na menjanje boje zuba, pa posle konzumacije jela sa ovim začinima, popijte zeleni čaj sa limunom za neutralisanje
Soja sos i balzamiko – često ostavljaju tamne mrlje na zubima
Prirodne namirnice za posvetljavanje zuba
Namirnice koje će vam pomoći da posvetlite boju zuba su sledeće:
Kruška – čisti gleđ i dobro utiče na nepca
Bundeva – prirodni izbeljivač, možete je konzumirati na različite načine
Jagode – i pored svetle boje, jagoda ipak odlično utiče na beljenje zuba
Brokoli – uklanja tamne mrlje i kamenac sa zuba, dobro je da se konzumira sirov ili polu kuvan
Hrana koja izaziva neprijatan miris:
- Crni i beli luk
- Crveno vino
- Bombone
- Kafa
- Proizvodi sa kiselinom
- Riba
Hrana za neutralisanje mirisa:
- Jabuka
- Cimet
- Trešnje
- Spanać i peršun
- Lubenica
- Zeleni čaj
M. M. | CRNOBELO.rs / foto: clker.com