„Ah, ona je SAMO domaćica! - Ne, dušo, ona je SUPERŽENA!“

„Mama, gde mi je donji veš? Mama, gde su mi knjige? Dušo, gde su mi čarape? Nemam šta da obučem! Mama, seka neće da izađe iz kupatila!“

ah-ona-je-samo-domacica-ne-duso-ona-je-superzena.jpg

Ako na Guglu potražite šta je to domaćica, doći ćete do rezultata da je to udata žena čiji je glavni posao da se brine o svojoj porodici i svom domu.

Ali, da li je zaista tako?

Ja mislim da je domaćica jaka žena, sposobna za multitasking, koja svoje vreme posvećuje tome da stvori bezbednu i toplu sredinu u kojoj bi se njena porodica razvijala.

Zašto tako mislim?

Dok muž, deca, pas još spavaju, dan jedne obične domaćice započinje mnogo ranije.

Ona sprema kafu za svog muža i doručak za sve. Ona treba da sredi sto od nereda koji su njena deca i suprug napravili prošle večeri i da postavi obrok za ovo jutro. Dok to radi, ona svojoj deci sprema odeću za školu ili za obdanište, a suprugu za posao.

Oni se konačno bude i haos počinje.

„Mama, gde mi je donji veš? Mama, gde su mi knjige? Dušo, gde su mi čarape? Nemam šta da obučem! Mama, seka neće da izađe iz kupatila! Sve vas mrzim! (vrišti dete tinejdžer)...“

Pas je gladan, mačka mjauče. Milion pitanja na koja treba da odgovori, milion odgovora koje ona treba da da svakome i sve ovo se očekuje baš od domaćice.

Svi odlaze iz kuće. Sada je njeno vreme.

Ona sada čisti kuhinju, spavaće sobe, kupatilo, dnevnu, garažu, pere veš, sprema ručak, briše pod, sređuje baštu, ide u prodavnicu, obavlja telefonske razgovore i organizuje dodatne aktivnosti za decu.

Sada treba da izvede psa u šetnju i kada završi sve to, može da se okupa na miru. Posle kratkog opuštanja ponovo je vreme da se svi vrate kući i ponovo počinju obaveze.

Ona postavlja ručak, možda će pozvati i neku komšinicu na kafu i trač. Onda se sve stišava i vreme je za film ili porodične igre.

Ne brinite. Znamo za razgovore koje vodite same sa sobom. Za pitanja koja same sebi postavljate svaku noć pred spavanje.

„Da li je pogrešno biti samo domaćica? Da li su svi srećni i zadovoljni? Da li sam nešto zaboravila? Da li sam isključila peglu? Da li sam ja u redu? Da li su računi plaćeni? Da li su svi napisali domaći zadatak? Da li je alarm uključen?“

Želim da znate da domaćica nikada nije samo domaćica, ona je superžena. Ona je jaka i nezavisna žena koja na svojim plećima nosi celo domaćinstvo.

Ovo je posvećeno njima, svim domaćicama koje daju sve od sebe kako bi njihova porodica pravilno funkcionisala.

Jake žene domaćice, hvala vam što postojite!

Izvor

Možda vas zanima:

Moćan viralni status: „Neko je i dalje singl, dok neko iz njegove generacije već ima unuke - ne kasn... „Obama se penzionisao sa 55 godina, a Tramp je počeo sa 70 godina. Svako na ovom...
Kada su deca bolesna, bolovanje „treba“ da uzme mama, a ne tata – zar ne? Stojim iza tvrdnje da i tata može da menja pelene, da i tata može da da detetu d...