Bunda se kupuje, kućno vaspitanje - teško

Stalno slušamo kako su mladi danas ovakvi ili onakvi. Stavljeni su „na tapet“ i imam osećaj da se uvek ističu prvo njihove mane, a tek nakon toga kvaliteti koje imaju.

bunda-se-kupuje-kucno-vaspitanje-tesko.jpg

Ali, ono što svi zaboravljamo je da ta omladina ima roditelje koji su odgovorni za njihovo odrastanje i vaspitanje. Ili bi bilo bolje da kažem da nema roditelje, odnosno - fizički su prisutni, ali psihički su ko zna gde.

Ako mislite da vas sedenje kući sa decom po celi dan čini boljim roditeljem od onih koji idu na posao, varate se. Ništa ne znači detetu što je celi dan zalepljeno za vas u dnevnoj sobi, dok vi željno upijate sve turske sapunice na televiziji i ne obraćate pažnju na njega ni za živu glavu.

Ono želi razgovor, pažnju i kvalitetno provedeno vreme sa roditeljima. Možete da provedete i 24 časa sa njim u istoj prostoriji i da nikako ne utičete suštinski na njegov razvoj, a možda to bude 2-3 sata posle posla, ali kvantitet i kvalitet su neuporedive kategorije.

Deca su ogledalo svojih roditelja, ali se njihovi roditelji očigledno dugo nisu pogledali u ogledalo.

Kada odem u bioskop ili u pozorište, nevaspitano ponašanje obično očekujem od tinejdžera. Oni gunđaju, gađaju se nekim papirima ili kokicama. Blebeću na telefon, stalno se kikoću, iako ništa nije smešno, ali dobro. To je takvo doba, takva je mladost, ni mi nismo bili ništa bolji, da se ne lažemo.

Ako ih kulturno zamoliš da se smire, obično prekinu, uz malo plaženja jezikom. Onda ti čak postanu simpatični, pa se i ti smeješ sa njima. Mladost –  ludost.

Ali, poslednji odlazak u pozorište mi je „preseo“. Ovoga puta tinejdžeri nisu bili ti koji su narušavali mir i uživanje u predstavi, nego njihovi roditelji. Tri gospođe koje su zašle u petu deceniju života.

Sređene, doterane, intelektualke tobože. Ali, ni sva skupa odeća na svetu, ni skupe tašne, ne mogu da sakriju vašu nekulturu.

Dve u mojem redu, očigledno najbolje prijateljice, komentarisale su i pričale kao da su na privatnoj predstavi. kao da sede u dnevnoj sobi. Glasno, bez trunke blama. I ta njihova diskusija je trajala i trajala... ostali iz reda prvo su ih gledali diskretno, zatim su se malo izvirivali, da bi im stavili do znanja da je red da prestanu. Gospođe su bile u svom svetu, tamo gde sa njima nema još 200 ljudi na predstavi. Konačno neko reče: „Molim vas, budite malo tiše“.

Dve nakarminisane gospođe pogledaše čoveka s visine, kao da ih je nečim uvredio. Sa nadmenim stavom „Kako imaš hrabrosti da mi se uopšte i obratiš“, ćutale su celih 5 minuta, a onda su nastavile. Tek na kraju predstave su shvatile ko je glavni lik, iako je to jedan od naših najpoznatijih glumaca svih vremena.

Zato što toliko razumeju. Što od umetnosti i kulture, što od kućnog vaspitanja. Ali to je ta arogancija koja krije nevaspitanje. Pljuj i ponašaj se nadmeno, da drugi ne bi shvatili koliko si plitak i nevaspitan.

Druga gospođa koja je bila baš ispred mene, mislim da je uspela da mobilnim telefonom fotografiše celu predstavu. Nije bilo scene da ona nije podigla svoj skupi telefon i škljocala i škljocala do besvesti, zaklanjajući publici pogled na scenu. Nadam se da je to bila neka novinarka koja je baš morala da ima 158 fotografija predstave, ali istina je da je i ta doterana gospođa bila jedna od onih nevaspitanih.

Tako dragi moji, u ovom slučaju se desilo (nenamerno) da su sve bile žene, a nije da ne postoje i nevaspitani muškarci, ne vrede vam skupi manikiri i uvijene lokne i oblak luksuznog parfema koji vas obavija i pokušava da sakrije vašu nekulturu i loše manire.

Želimo vaspitanu omladinu, a ko će, pobogu, da je vaspita? Tri gospođe sa skupim manikirima i lošim manirima sigurno neće.

Bunda se kupuje, kućno vaspitanje - teško.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: pixabay.com

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

Možda vas zanima:

Zašto bi dete od 4 godine znalo za brendirane patike sa vazdušnim đonom i plakalo jer nema iPhone? „Moja ćerka je danas došla kući sva uplakana. Njene hulahopke su bile malo pocep...
Za žene koje se bore sa rakom – jake ste, božanstvene, od vas treba da se uči kako se voli život Živite potpuno običan, normalan život. Posao, kuća, porodica, muž, deca, dom. Ru...
U svetu u kojem se svi očajnički trude da budu jedinstveni — zašto sve devojke izgledaju isto? „Ma stavi svilene trepavice“, uporna je moja rođaka koja već 3 puta u 3 meseca p...