6 istinitih priča – dokaz da ocene ne znače ništa u životu

6-istinitih-prica-dokaz-da-ocene-ne-znace-nista-u-zivotu.jpg

Koliko puta ste u životu slušali roditelje kako vam se ljute zbog ocena? Verovatno na prste ne možete da izbrojite.

I dok ste kao mali znali da im uzvratite kako vam ocene ništa ne znače, pa dobijete vaspitne lekcije i predavanja, očigledno ste bili u pravu.

Ovih 6 istinitih priča će vas ubediti da petice zaista ne znače mnogo u životu:

1. Nikada nisam bio odličan uškoli. Odnosno, bio sam daleko od odličnog. Ali, sada radim u Google-u i nikoga ne zanima kakve sam ocene imao. Mislim da sam bio jedno od tri najproblematičnije dece u celoj školi, pa sam na kraju morao da promenim školu. Druga dva „loša“ deteta su se isto dobro snašla. Jedan od njih, sa kojim sam ostao u kontaktu dugo nakon završetka osnovne škole, i sa kojim sam često bio udaljavan sa časova, sada je svetski poznati fudbaler i zarađuje milione.

2. Najveća „propalica“ u mom odeljenju je postao pomorac. Prošle godine je posetio Latinsku Ameriku dva puta, obišao je pola sveta u najmanju ruku i nedavno je dobio prvo dete. Zapamtite – ocene vam ne znače ništa.

3. Najslabiji učenik u mom odeljenju je sada neurohirurg. U školi se neprimereno ponašao i imao je loše ocene. Bio je veliki fan heavy metal muzike. Kada je bio u osmom razredu pomagao je majci koja je radila kao urednik u nekom časopisu. Kada je završio osnovnu školu, upisao je medicinsku, a potom je završio i akademiju. Magistrirao je i sada je cenjen lekar. Još uvek sluša heavy metal i neguje svoju strast – svira u bendu.

4. Kada sam odrastao osnovao sam svoju firmu. Ali kao dete sam menjao škole jer sam bio problematičan. Konstantno sam imao dvojke i jedinice. Pred kraj školovanja sam čak prestao da idem na određene časove. Danas, svi učenici iz mog odeljenja imaju prosečna radna mesta – menadžeri, vozači, prodavci. Niko se nije izdvojio. Čudno zar ne, budući da su svi imali petice?

5. Мoj ujak je bio „propalica“ u školi, naročito iz hemije. Njegov nastavnik ga uopšte nije voleo i stalno mu je govorio da će morati da riba podove kako bi preživeo. Nekoliko godina kasnije, moj ujak je otkrio da je hemija fascinantna nauka. Tada je promenio život. Rešio je da održi predavanje na Univerzitetu koji je završio. Dok je govorio, primetio je čoveka koji je gotovo neprekidno mrmljao i odmahivao glavom. Ubrzo je shvatio o kome se radi – njegov profesor koji mu je govorio da će raditi kao čistač kako bi preživeo.

6. Dok nisam završio srednju školu, stalno sam se borio sa jedinicama i dvojkama. Ponekad sam morao i na polaganje popravnog ispita. Prošlo je 7 godina. Juče sam zaposlio nekoliko ljudi koji su bili sa mnom u odeljenju. Oni su uvek imali petice i pohvale na testovima.

M. D. | CRNOBELO.rs

Možda vas zanima:

Za žene koje se bore sa rakom – jake ste, božanstvene, od vas treba da se uči kako se voli život Živite potpuno običan, normalan život. Posao, kuća, porodica, muž, deca, dom. Ru...
Tata, hvala ti što si me naučio da u životu nisu najvažnije materijalne stvari Tata, hvala ti što si me naučio: Da u životu nisu najvažnije materijalne stva...
Spusti se na zemlju i pokupi svoj ego – ne, ne flertujem sa tobom, samo sam ljubazna Zbog straha da vas ne etiketiraju kao kučku, frigidnu, bezobraznu, nadmenu, arog...