Маla deca na svadbi? Nе, hvala

Оdavno je prošlo vreme kada je pozivnica, u kojoj je naznačeno da se preferira poklon u koverti, izazivala negodovanje i bila skandalozni čin.

mala-deca-na-svadbi-ne-hvala.jpg

Danas je toliko normalno i opšteprihvaćeno, čak se i podrazumeva. Štedi mnogo vremena i da se ne lažemo – nije da baš uvek možemo izabrati savršen poklon za mladi bračni par. Bolje je da sami kupe šta žele ili da novac potroše onako kako su zamislili.

Nikada nisam razumela one koji se inate i govore – е, baš neću da im dam novac, za inat ću kupiti poklon! Oni će mene uslovljavati šta da im odnesem!

Таkve želje su bile kao iznuđivanje novca, bile su smešne, mizerne. Vidite, ovako ili onako vi svakako morate nešto pokloniti. Zašto bi išli protivno od nečije želje na njihov najlepši dan? Zašto bi želeli da ih ne ispoštujete kada i sami znate da vam je tako lakše?

Konačno je stigla pozivnica koja nije uključivala i želju za poklonom u novcu. Ova je imala neobičnu poruku na kraju – Molimo vas, bez male dece na svadbenom veselju.

Na prvi pogled ti izgleda neverovatno smešno i bizarno. Govoriš – jao ljudi, kakvi divljaci. Stavili su zabranu za malu decu na svadbi. Pa da li su normalni?

Ipak, kada bolje razmisliš i počneš da analiziraš šta se sve dešava kada ima mnogo male dece na svadbi, postaje ti jasno odakle potiče njihova želja.

Glasno vikanje, neprestano urlanje. Trčanje unaokolo bez prestanka. Udaranje u goste, stolove i konobare. Razbacivanje hrane i prosipanje pića. Plač, jedno dete je palo, tvoje ga je udarilo. Piški mi se, kaki mi se. Vrućina mi je, a sada mi je hladno. Spava mi se, umorna sam, kada idemo kući? Mamaaaa!!

Jadna majka ne zna da li je došla na svadbu ili na vašar. Rastrzana između kola i deteta niti će videti nešto od svadbe niti će uživati.

Previše male dece na svadbi je ponekad pravo mučenje za sve. I to je istina, želeli mi to da priznamo ili ne. A ni njima nije previše interesantno. Trče unaokolo jer im je svadba apsolutno nezanimljiva. Nemaju drugo šta da rade osim da se druže i da pretvore salu u jednu ogromnu igraonicu.

Potpuno razumem ljude koji ne žele da mala deca prisustvuju njihovoj svadbi. I ja poštujem njihovu želju. S druge strane, na mojoj je bilo nekoliko dece, i bez obzira na haos koji su pravili ne bih mogla da zamislim veselje bez njih. U trenucima kada im je bilo nešto zanimljivo zaista su se radovali.

Presmešni su bili dok su se trudili da uhvate korak u kolu i dok su se vrteli u krug u zabavnom delu. Dve od njih znam od kad su se rodile i znam sa kakvim zadovoljstvom su birale haljine za slavlje. Sigurna sam da su dobar deo svadbe želele da su u nekoj igraonici, ali su junački izdržale u mojoj sve dok nisu „pale“ i zaspale na stolicama.

I da, bile su glasne, vikale su, trčale i vukle me za haljinu, ali u tom trenutku na licu sam imala samo osmeh. Napravile su na stotine balončića od sapunice dok smo ulazili u salu i insistirale su na selfi fotkama sa mladom. Mala, lepa srca.

Vaše je pravo je da kao mladenci postavite pravila za vaš najlepši dan. Vaša dužnost je da kao gosti mladence ispoštujete, bez obzira kakvo je vaše mišljenje o tome. Ako vam nešto ne odgovara niko vas i ne tera na silu da idete.

Koji je vaš stav – svadbe sa ili bez male dece?

Autorski sadržaj! Nije dozvoljeno nikakvo preuzimanje i kopiranje delova ili celine.

(O)Milena | CRNOBELO.rs / foto: unsplash.com

Možda vas zanima:

Tata, hvala ti što si me naučio da u životu nisu najvažnije materijalne stvari Tata, hvala ti što si me naučio: Da u životu nisu najvažnije materijalne stva...
Kada su deca bolesna, bolovanje „treba“ da uzme mama, a ne tata – zar ne? Stojim iza tvrdnje da i tata može da menja pelene, da i tata može da da detetu d...